Home Featured Αύξηση των υποσιτισμένων παιδιών στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία

Αύξηση των υποσιτισμένων παιδιών στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία

0
Αύξηση των υποσιτισμένων παιδιών στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία

Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών που λιμοκτονούν στη βορειοανατολική Συρία, μια περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει αυξηθεί κατά 150%, ανακοίνωσε την Πέμπτη η οργάνωση βοήθειας Save the Children.

«Κάθε μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά από την προηγούμενη μέρα», ανέφερε η υπηρεσία βοήθειας, σε μια επείγουσα έκκληση προς τους δωρητές. «Ο υποσιτισμός είναι απειλητικός για τη ζωή των παιδιών. Η φτώχεια και η αδυναμία τροφής είναι οι κύριοι λόγοι που δίνουν οι οικογένειες για αυτήν την αύξηση», συμπλήρωσε.

Από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο, η υπηρεσία παροχής βοήθειας κατέγραψε περισσότερα από 10.000 υποσιτισμένα παιδιά, σε σύγκριση με 6.650 τους προηγούμενους έξι μήνες.

Εκτός από τη σύγκρουση, η Συρία έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική της κρίση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2011, όταν η κυβέρνηση κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, με αποτέλεσμα σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να σκοτωθούν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 90% των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία ζουν στη φτώχεια, με την οικονομία να πλήττεται από τις συγκρούσεις, την ξηρασία και την πανδημία του Covid, καθώς και τις επιπτώσεις από το οικονομικό κραχ στον γειτονικό Λίβανο. Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακραία σε περιοχές εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης της Δαμασκού.

«Ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 800% μεταξύ 2019 και 2021 και συνεχίζουν να αυξάνονται το 2022», πρόσθεσε η φιλανθρωπική οργάνωση, επισημαίνοντας ότι «αυτή η τεράστια αύξηση των τιμών αναγκάζει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να πεινάσουν».

Το βασικό πέρασμα Al-Yarubiyah στη βορειοανατολική Συρία από το Ιράκ έκλεισε το 2020 αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που το εξουσιοδοτούσαν να παραμείνει ανοιχτό, περιορίζοντας την πρόσβαση βοήθειας στην περιοχή. Έκτοτε, η βοήθεια σε αυτές τις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις απαιτεί την έγκριση της Δαμασκού, συμμάχου της Μόσχας.

«Μετά από σχεδόν 12 χρόνια σύγκρουσης στη Συρία, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει γίνει ο κύριος μοχλός των αναγκών, παρά τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις σε πολλά μέρη της χώρας», δήλωσε ο Beat Rohr, επικεφαλής της Save the Children στη Συρία.

«Τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού βιώνει επί του παρόντος επισιτιστική ανασφάλεια και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ