X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΑγωνία για τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Κομισιόν στην Ολομέλεια, εν μέσω...

Αγωνία για τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Κομισιόν στην Ολομέλεια, εν μέσω επικρίσεων για την ενεργειακή κρίση

Με αγωνία αναμένουν να ακούσουν οι Ευρωβουλευτές την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Πέμπτη, όπου θα παρουσιάσει την Κατάσταση της Ευρώπης. Εύλογα, αναμένεται ότι τα θέματα ενέργειας θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να κάνει απολογισμό των δράσεων της ΕΕ για το έτος και να παρουσιάσει τους στόχους της νέας χρονιάς και του μέλλοντος. Θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιβολή κυρώσεων και οι συνέπειές τους, οι ψηλές τιμές ενέργειας και η περιορισμένη προμήθεια ορυκτών καυσίμων, πώς προχωρά η πράσινη μετάβαση κ.λπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγωνία τους να ακούσουν τι έχει να πει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμη» τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και την ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής, τονίζοντας ότι το πιο καυτό θέμα στην ατζέντα είναι το ενεργειακό. «Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι ίσως υπολόγιζαν και αυτό σημαίνει ότι έγινε κακός υπολογισμός», σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή ζούμε στο σενάριο ότι αυτός που έβαλε τις κυρώσεις, η ΕΕ, έχει πολύ περισσότερο κόστος από αυτόν που τις δέχεται, τη Ρωσία. Αυτό μου δείχνει κακό προγραμματισμό, μου δείχνει ότι δεν έγινε σωστό μέτρημα των συνεπειών από πλευράς της Ένωσης και θα πρέπει να ακούσουμε από την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πώς σκέφτεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, θεωρεί επίσης ότι η έμφαση στην ομιλία της Προέδρου για την Κατάσταση στην Ευρώπη θα είναι στα ενεργειακά. «Αυτό κυριαρχεί στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Το κύριο αίτημα είναι πώς θα επιβιώσουμε τον χειμώνα. Υπάρχουν αναζητήσεις για να υπάρχουν συγκλίσεις κοινής πολιτικής».

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρουσίαση αξιόπιστων προτάσεων γύρω από τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, με τις διογκούμενες τιμές και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. «Είναι ίσως η πρώτη φορά από την ανάληψη της Προεδρίας στην Επιτροπή, που η Πρόεδρος αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ενώ η αξιοπιστία της έχει ήδη τρωθεί από την απόρριψη κάποιων βασικών προτάσεων της», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, σημείωσε για το θέμα ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης παίρνουν πρωτοβουλίες οι κυβερνήσεις για το ενεργειακό κομμάτι και ειδικά για το ρεύμα. «Στην Κύπρο ακόμα αναμένουμε. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να έχει η ΑΗΚ κέρδη αυτές τις στιγμές. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στην Κύπρο για το πώς θα βοηθηθούν τα νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την ακρίβεια που υπάρχει από την κατανάλωση του ρεύματος αλλά και οι επιχειρήσεις, γιατί γίνονται μη ανταγωνιστικές», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share