Home Featured Αιτήσεις αγοράς 11,625 bcm φυσικού αερίου κατατέθηκαν μέσω του μηχανισμού της ΕΕ

Αιτήσεις αγοράς 11,625 bcm φυσικού αερίου κατατέθηκαν μέσω του μηχανισμού της ΕΕ

0
Αιτήσεις αγοράς 11,625 bcm φυσικού αερίου κατατέθηκαν μέσω του μηχανισμού της ΕΕ

Τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για από κοινού αγορά συνολικά 11,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (bcm) μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας και του μηχανισμού AggregateEU, προκήρυξε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετέχουν 77 ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες υπέβαλαν μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας αιτήσεις αγοράς φυσικού αερίου συνολικού όγκου 11,625 bcm, εκ των οποίων 2,781 bcm αφορούν υγροποιημένο φυσικό αέριο και 9,554 bcm αφορούν παράδοση φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας προβλέπει πως οι διεθνείς προμηθευτές (με εξαίρεση αυτούς στη Ρωσία) θα απαντήσουν καταθέτοντας τις δικές τους προσφορές μέχρι τις 15 Μαΐου. Ο πρώτος γύρος διαγωνισμών καλύπτει παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Μέχρι στιγμής, 107 εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν μέσω της πλατφόρμας AggregateEU, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.

Όπως σημείωσε ο κ. Σέφτσοβιτς, ο νέος μηχανισμός «θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του προσεχούς χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθεμάτων μας», δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία «στους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους», φέρνοντας οφέλη και στις δύο πλευρές.

Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η από κοινού αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και συμβάλει στον ευρύτερο στόχο για απεξάρτηση της ΕΕ το συντομότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί, που είναι ανοικτοί σε όλα τα κράτη μέλη και τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας της ΕΕ (τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Γεωργία), έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ