Home Featured Ακυρώνουν διακοπές οι Ιταλοί εν μέσω πέμπτου κύματος, επανέρχεται η μάσκα σε ανοικτούς χώρους, προειδοποιήσεις ΠΟΥ

Ακυρώνουν διακοπές οι Ιταλοί εν μέσω πέμπτου κύματος, επανέρχεται η μάσκα σε ανοικτούς χώρους, προειδοποιήσεις ΠΟΥ

0
Ακυρώνουν διακοπές οι Ιταλοί εν μέσω πέμπτου κύματος, επανέρχεται η μάσκα σε ανοικτούς χώρους, προειδοποιήσεις ΠΟΥ

Ακυρώνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι Ιταλοί εν μέσω πέμπτου κύματος την ίδια ώρα που έρχονται προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ για την εορταστική περίοδο.

Στην Ιταλία επανέρχεται και το μέτρο της μάσκας σε ανοικτούς χώρους.

Σε μια άλλη εξέλιξη θετικοί βρέθηκαν επιβάτες κρουαζιερόπλοιου ενώ σε Γαλλία-Βέλγιο δόθηκε το πράσινο φως για εμβολιασμούς σε παιδιά.

Ιταλία

Η διασπορά της παραλλαγής `Όμικρον συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και στην Ιταλία: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της δημοσκοπικής εταιρίας Demoskopika, οκτώ εκατομμύρια Ιταλοί αποφάσισαν να ακυρώσουν τελικά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Το 90%, δε, όσων αποφάσισαν να “αποδράσουν” από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, έστω και για μια μόνο ημέρα, θα παραμείνει εντός των εθνικών συνόρων.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια της Ρώμης επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρο που θα καθιστά και πάλι υποχρεωτική την χρήση της προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από την Πέμπτη, ενώ ανάλογη απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα στην εβδομάδα και από την κυβέρνηση Ντράγκι, με ισχύ σε ολόκληρη την χώρα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.213 κρούσματα και 137 θάνατοι.

Εκκλήσεις ΠΟΥ

Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία “θα βάλουμε τέλος στην πανδημία” ευχήθηκε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την καθιερωμένη, διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: “Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τέντρος σημείωσε ότι η παραλλαγή όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19.

Τόσο ο Τέντρος όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.

Εμβόλια για παιδιά

Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο, έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά, δήλωσε η Λιζ Αλτέρ, μία από τους γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση κινδύνου των νέων φαρμάκων.

“Με τον ερχομό της παραλλαγής όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα”, είπε η Αλτέρ.

Αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση μιας μικρότερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή λνωση έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Εξάλλου, το Βέλγιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ο “δωρεάν και εθελοντικός” εμβολιασμός των παιδιών “θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας αυτού του ομόσπονδου κράτους. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με την παιδιατρική σύνθεση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, “που χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών”, αναφέρεται στο κείμενο, υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί από τον EMA.

Κρούσματα στο Symphony of the Seas

Η Royal Caribbean Group ανακοίνωσε σήμερα ότι 48 από τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Symphony of the Seas βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ανάκαμψη του τομέα της κρουαζιέρας, εν μέσω της πανδημίας και της εξάπλωσης της παραλλαγής όμικρον.

Η εταιρεία ανέφερε ότι επέβαιναν συνολικά 6.091 επιβάτες και πλήρωμα στο πλοίο αυτό, το οποίο είχε αποπλεύσει στις 11 Δεκεμβρίου και επέστρεψε στο Μαϊάμι το Σάββατο. Οι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ήπια συμπτώματα. Εξι από αυτούς αποβιβάστηκαν προτού να ολοκληρωθεί η κρουαζιέρα και μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τη Royal Caribbean το 95% των επιβατών και των μελών του πληρώματος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Το 98% όσων βρέθηκαν θετικοί ήταν επίσης εμβολιασμένοι. Το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου δεν θα επηρεαστεί, πρόσθεσε η εταιρεία.

Πηγή:ΚΥΠΕ