X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣAmazon: Σχέδια για απολύσεις έως και 10.000 εργαζομένων

Amazon: Σχέδια για απολύσεις έως και 10.000 εργαζομένων

Η Amazon σχεδιάζει την απόλυση περίπου 10.000 εργαζομένων ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Οι περικοπές θα είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας

Οι περικοπές, αν τελικά πραγματοποιηθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας και θα πλήξουν πρωτίστως τους τομείς συσκευών, λιανεμπορίου και ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Θα αντιπροσωπεύουν δε λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Amazon και το 3% των εταιρικών υπαλλήλων.

Μετά το δημοσίευμα οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας χάνουν 2,5% της αξίας τους.

Το δημοσίευμα έρχεται σε μια περίοδο που έχουν προηγηθεί σημαντικές περικοπές προσωπικού στον τεχνολογικό κλάδο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Meta απέλυσε το 13% του προσωπικού της ή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, ενώ το Twitter απέλυσε σχεδόν το μισό του εργατικού δυναμικού την πρώτη μέρα που ο Ίλον Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Amazon είχε 798.000 εργαζόμενους στο τέλος του 2019 οι οποίοι είχαν αυξηθεί στο 1,6 εκατομμύρια (πλήρους και μερικής απασχόλησης) στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 102%. Οι New York Times αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των απολύσεων «παραμένει ρευστός» και θα μπορούσε να αλλάξει.

Η εορταστική περίοδος του Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) είναι κρίσιμης σημασίας για την Amazon κατά την οποία συνήθως η εταιρεία αυξάνει το προσωπικό της για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, ο νέος CEO, Άντι Τζάσι, που πήρε τα ηνία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2021, ακολουθεί μια πολιτική περικοπών ώστε να εξασφαλίσει την ρευστότητα καθώς η εταιρεία-κολοσσός αντιμετωπίζει επιβράδυνση των πωλήσεων και μία δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Amazon είχε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου τον Οκτώβριο, γεγονός που «τρόμαξε» τους επενδυτές και προκάλεσε πτώση των μετοχών έως και πάνω από 13%.

Ήταν η πρώτη φορά που η χρηματιστηριακή αξία της Amazon έπεσε κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον Απρίλιο του 2020. Η μετοχή της Amazon έχει πέσει 41% από την αρχή του χρόνου ενώ ο ρυθμός καθόδου θυμίζει το 2008, την χειρότερη  χρηματιστηριακή χρονιά της εταιρείας..

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πώς από την μία η εταιρεία θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μπέζος δήλωσε ότι θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αρχής γενομένης από την δωρεά 100 εκατ. δολαρίων την προήγουμενη Παρασκευή στην σταρ της κάντρι μουσικής Ντόλι Πάρτον.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share