X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑAν ο διάδοχος ακολουθήσει την ίδια συνετή διαχείριση, θα αντιμετωπίσουμε την κρίση,...

Aν ο διάδοχος ακολουθήσει την ίδια συνετή διαχείριση, θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, είπε ο Πρόεδρος

Αν ο διάδοχος Πρόεδρος ακολουθήσει την ίδια συνεπή και συνετή διαχείριση, θα μπορέσουμε ικανοποιητικά να αντιμετωπίσουμε την νέα παγκόσμια κρίση ανέφερε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει ένα κράτος δομημένο σε στέρεα θεμέλια οικονομικής ανάπτυξης και «όχι καμένη γη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε το ΕΒΕ Λεμεσού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60χρονα του, εξήρε το έργο του Επιμελητηρίου «το οποίο υπήρξε ανέκαθεν υψίστης συμβολής στη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου τόσο στην πόλη της Λεμεσού όσο και στην πατρίδα μας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην «εξαίρετη συνεργασία», με την ηγεσία και το σύνολο των μελών του ΚΕΒΕ, κατά τη διάρκεια της θητείας του και υπογράμμισε πως «οι εποικοδομητικές πρωτοβουλίες, η δράση σας, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, ως επίσης η ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσετε διαχρονικά, υπήρξε σημαίνουσα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των προκλήσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία δεκαετία».

Ευρισκόμενοι, συνέχισε, ενώπιον μίας νέας παγκόσμιας κρίσης, σαν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σαν αποτέλεσμα της πανδημίας και των πληθωριστικών τάσεων,  «την οποία αντιμετωπίζουμε με την ίδια σοβαρότητα όπως και τις προηγούμενες δεν έχω αμφιβολία πως, αν και ο διάδοχος Πρόεδρος ακολουθήσει την ίδια συνεπή και συνετή διαχείριση, θα μπορέσουμε ικανοποιητικά να αντιμετωπίσουμε την νέα πρόκληση».

«Προς την επιτυχή αυτή κατεύθυνση αναδείχθηκε και η διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που υιοθετήσαμε με ιδιαίτερο προσανατολισμό στους τομείς, μεταξύ άλλων, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της ναυτιλίας, του τουρισμού, τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, της έρευνας και καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στην εφαρμογή «ριζικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, σχετικών με βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους και των δομών του», όπως η εισαγωγή του ΓεΣΥ, του ΕΕΕ, η διασφάλιση συντάξεων πάνω από το όριο της φτώχιας, η δημιουργία Υφυπουργείων, οι μεταρρυθμίσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, την παιδεία και τη γεωργία, ως επίσης και μεταρρυθμίσεων «οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πάταξη της διαφθοράς και την εισαγωγή κανόνων διαφάνειας».

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τα όσα επιβεβαιώνουν, όπως είπε, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης του 6% για το 2022 «κάτι που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας, την επιστροφή, το 2023, σε πλεονάσματα ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ (1.7% του ΑΕΠ), την υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 89.3% το τρέχον έτος και στο 83,3% το 2023, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο  7% του εργατικού δυναμικού, με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωσή του  το 2023 στο 6,4%. Και τέλος, τη συνεχή αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους Αξιολόγησης”.

Η συνετή και η στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και της παρούσας κρίσης, είπε ο ΠτΔ, «επέτρεψε τη γενναιόδωρη στήριξη εργαζομένων, εργοδοτών, επιχειρήσεων και ευάλωτων ομάδων μέσα από την υλοποίηση σειράς μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά και 390 εκατομμυρίων για την παρούσα κρίση».

Ήταν αυτή η πολιτική, υπέδειξε, που επέτρεψε στην Κυβέρνηση να υποβάλει, για το 2023, έναν αυξημένο προϋπολογισμό κατά 520 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2022, με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12% και ενίσχυση των δαπανών για κοινωνική προστασία κατά 4%.

«Είναι γι’ αυτό που θέλω να τονίσω, για ακόμη μία φορά, ότι σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κινήσεις, οι οποίες ναι μεν θα ικανοποιούσαν ενδεχόμενα σωρεία νέων αιτημάτων, ιδιαίτερα οικονομικής υφής, αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο και υπό αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα και πολιτική», πρόσθεσε.

Δεν αγνοούμε, συνέχισε,  τα όσα καταγράφονται ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, «γι αυτό και παίρνουμε μέτρα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, θα σταθούμε στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων, των όσων υποφέρουν ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών». «Εκείνο, όμως, που απαιτείται είναι η σταθερή και συνεπής δημοσιονομική πολιτική για να μπορεί να υπάρχουν στα ταμεία χρήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το κράτος στις υποχρεώσεις του τη δεδομένη στιγμή που ο κόσμος το έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που κινήθηκε η απόφαση, πέραν των νέων μέτρων στήριξης των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, να μην γίνουν αποδεκτά τα όποια νέα αιτήματα τα οποία πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τους προϋπολογισμούς», είπε ο Πρόεδρος.

Λέγοντας πως «μέσα από τους σχεδιασμούς μας έχουμε θέσει τα θεμέλια για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, «οι οποίοι καταγράφουν την ίδια στιγμή την ισχυρή δυναμική της Κυπριακής οικονομίας».

Το πλέον σημαντικό, υπογράμμισε, είναι ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε ενισχύεται από την υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος- Το αύριο», ένα σχέδιο το οποίο, σημείωσε, «αποτελεί το επιστέγασμα, την ολοκλήρωση του έργου που έχουμε επιτύχει, αλλά και το κληροδότημα της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος,  στο σύνολο των πολιτών, την κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο».

Σε ιδιαίτερη αναφορά στον πυλώνα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσω της ενδυνάμωσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την παροχή κινήτρων, στη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μονάδων και στη διαφοροποίηση και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

«Πέραν τούτων, βασική στόχευσή μας αποτελεί η ενίσχυση των μέχρι στιγμής πολιτικών μας σχετικά με τη μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι, επιπλέον των υφιστάμενων φορολογικών και άλλων επιχειρηματικών κινήτρων, καθοριστικά αναμένεται να συμβάλει η νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Μια στρατηγική που, όπως υπέδειξε, επιφέρει ήδη αποτελέσματα, όπως καταγράφεται από την άνοδο της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καταγράφοντας μάλιστα την μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες.

Σημείωσε, επίσης, ότι το 1ο εξάμηνο του 2022, οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019), ενώ οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν στο 600% (σε σύγκριση με το 2019).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, όλα αυτά είναι απόδειξη των προσπαθειών για επίτευξη του στόχου «να οικοδομήσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος».

Εξέφρασε, επίσης, την περηφάνια του γιατί, όπως είπε, «σε λίγους μήνες θα παραδώσουμε στην επόμενη διακυβέρνηση ένα κράτος δομημένο σε στέρεα θεμέλια οικονομικής ανάπτυξης, που όχι μόνο θα αποτελούν τη βάση αντιμετώπισης των όποιων απρόβλεπτων κρίσεων, αλλά θα δημιουργούν και πραγματικές προοπτικές περαιτέρω ευημερίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share