Home Featured Αναγκαία η μετάβαση στην υγιή Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού αναφέρουν οι συμμετέχοντες

Αναγκαία η μετάβαση στην υγιή Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού αναφέρουν οι συμμετέχοντες

0
Αναγκαία η μετάβαση στην υγιή Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού αναφέρουν οι συμμετέχοντες

Ο Σύνδεσμος Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΣΣΑΑΗ), σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η ουσιαστική μετάβαση σε φιλελευθεροποιημένη αγορά ηλεκτρισμού προαπαιτεί Ρυθμιστικές Αποφάσεις με μέτρα ασύμμετρου χαρακτήρα, έτσι ώστε να οδηγηθεί σε υγιή ανταγωνισμό. Μόνο έτσι ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα επιλογής, στην ποιότητα υπηρεσιών και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθεται.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου, το βέλτιστο εργαλείο για τη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους παραγωγής και την μετακύλιση των ωφελειών που προκύπτουν από την ανταγωνιστική ένταση στους καταναλωτές είναι ο γνήσιος και αποτελεσματικός ανταγωνισμός. Μειώσεις τιμών που δεν είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής έντασης έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα ενώ μακροπρόθεσμα επιφέρουν αρνητικές επιδράσεις καθότι στρεβλώνουν τα κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, προστίθεται.

Παράλληλα ο Σύνδεσμός, κρούει τον κώδωνα προς τη ΡΑΕΚ για επανεξέταση του βαθμού διασφάλισης της απαραίτητης ανεξαρτησίας και αμεροληψίας των Δικτύων, ως Μονοπωλιακή Δραστηριότητα, που επιτυγχάνεται μέσα από το Λειτουργικό διαχωρισμό εντός της ΑΗΚ. Πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων της ΑΗΚ για τα ανταγωνιστικά σκέλη της Αγοράς που στελεχώνουν τμήματα Δικτύων, όπως αναφέρεται, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανεξαρτησία και αμεροληψία των Μονοπωλιακών Δραστηριοτήτων είναι μόνο «στα χαρτιά» και ο νομικός διαχωρισμός ενδεχομένως να είναι μονόδρομος για μια υγιή φιλελευθεροποιημένη Αγορά Ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώθηκε «στα χαρτιά», η πραγματική απελευθέρωση εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά και στην πραγματικότητα δεν επιτεύχθηκε πλήρως μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς και πιο συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του εξειδικευμένου λογισμικού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση/στελέχωση του ΔΣΜΚ, ώθησε περαιτέρω την προβλεπόμενη προθεσμία, με στόχο τον Οκτώβριο 2022.

Πέραν της ετοιμότητας του λογισμικού και του ίδιου του ΔΣΜΚ, που του έχει ανατεθεί και ο ρόλος του Λειτουργού Αγοράς, προστίθεται, η ουσιαστική μετάβαση σε φιλελευθεροποιημένη αγορά ηλεκτρισμού προαπαιτεί Ρυθμιστικές Αποφάσεις με μέτρα ασύμμετρου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βασικά εργαλεία για ενίσχυση της αποκέντρωσης μεριδίων, αφού μέχρι και σήμερα η συγκέντρωση στην κυρίαρχη επιχείρηση στην αγορά ηλεκτρισμού, τόσο στην Παραγωγή αλλά και στην Προμήθεια, παραμένει σε επίπεδα >85% και >97% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ποσοστό της τάξεως του 13% στην ηλεκτροπαραγωγή, που θεωρητικά δεν παράγεται από την κυρίαρχη επιχείρηση, αφορά έργα ΑΠΕ εντός Καθεστώτων Στήριξης, κάτω από συμβάσεις με την κυρίαρχη επιχείρηση, συνεπώς το μερίδιο αγοράς σε νεοεισερχόμενους ανεξάρτητους παραγωγούς και προμηθευτές ανέρχεται σχεδον στο 3% σε Παραγωγή και Προμήθεια.

«Τα Ρυθμιστικά μέτρα ασύμμετρου χαρακτήρα στοχεύουν στην ενίσχυση των ανεξαρτήτων προμηθευτών ή παραγωγών, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση τόσο στη διαθέσιμη ισχύ αλλά και στην πελατειακή βάση με τρόπο ανάλογο της κυρίαρχης επιχείρησης. Τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, αλλά η εφαρμογή τους να έχει μακροχρόνια επίπτωση στην ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς, όπως και να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη επίτευξη των βασικών στοχεύσεων, αυτών της ασφάλειας εφοδιασμού και της αναδιοργάνωσης της αγοράς», αναφέρεται.

Ως ενδεικτικές μορφές ρυθμιστικών μέτρων αναφέρονται:

Προγράμματα αποδέσμευσης ισχύος ή ενέργειας, τα οποία αντισταθμίζουν την πολύ μικρή διαπραγματευτική δύναμη που έχουν οι νεοεισερχόμενοι προμηθευτές στις σχέση τους με την κυρίαρχη επιχείρηση.

Προγράμματα αποδέσμευσης πελατών, τα οποία προβλέπουν τη μεταβίβαση αριθμού συμβάσεων προμήθειας της κυρίαρχης επιχείρησης, σε εναλλακτικούς προμηθευτές. Η αποδέσμευση αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προμήθειας για τον νεοεισερχόμενο προμηθευτή.

Προγράμματα αποδέσμευσης ισχύος, τα οποία επιτρέπουν σε νεοεισερχόμενους να αναλάβουν τη λειτουργία μονάδων ή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, που ανήκουν στην κυρίαρχη επιχείρηση. Με την εφαρμογή του μέτρου, οι δυνητικοί ανταγωνιστές της κυρίαρχης επιχείρησης, αποκτούν πρόσβαση σε μονάδες παραγωγής, και μπορούν να ανταγωνιστούν την κυρίαρχη επιχείρησή στη χονδρεμπορική ή λιανική αγορά.

Προγράμματα αποδέσμευσης ενέργειας, τα οποία επιτρέπουν σε νεοεισερχόμενους προμηθευτές να προαγοράσουν ενέργεια από τις μονάδες του κυρίαρχου παραγωγού σε ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους στην χονδρεμπορική αγορά και να μπορούν να αναπτύξουν το portfolio προμήθειας τους, μέσω ρυθμιστικά ελεγχόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Προγράμματα αποδέσμευσης ενέργειας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αρχικό στάδιο ανοίγματος της αγοράς.

Προσωρινή παύση χορήγησης αδειών στην κυρίαρχη επιχείρηση για κατασκευή νέων σταθμών, συμβατικών και/ή ΑΠΕ

Η λογική του συγκεκριμένου ρυθμιστικού μέτρου αποσκοπεί στη δημιουργία ζωτικού χώρου, για την είσοδο νέας παραγωγικής ισχύος στο σύστημα για νεοεισερχόμενους πέραν της κυρίαρχης επιχείρησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ