Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Aνακαινισμένη αίθουσα στις Βερσαλίες που φιλοξένησε τη γέννηση της δημοκρατίας

Aνακαινισμένη αίθουσα στις Βερσαλίες που φιλοξένησε τη γέννηση της δημοκρατίας

0
Aνακαινισμένη αίθουσα στις Βερσαλίες που φιλοξένησε τη γέννηση της δημοκρατίας

Το Παλάτι των Βερσαλλιών ανοίγει εκ νέου την πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα Jeu de Paume που φιλοξένησε την γέννηση της δημοκρατίας στη Γαλλία.

Το δωμάτιο φτιάχτηκε το 1686 για να παίζει ο Λουδοβίκος 14ος το παιγνίδι Jeu de Paume γνωστό και ως “πραγματικό τένις”, μια πρώιμη έκδοση του σύγχρονου παιχνιδιού.

Έναν αιώνα αργότερα ο χώρος φιλοξένησε μια κρίσιμη στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης. Στις 20 Ιουνίου 1789, μια ομάδα εκπροσώπων του λαού, που απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις από τη μοναρχία, βρήκαν την είσοδό τους αποκλεισμένη στην αίθουσα των βουλευτών στο παλάτι και έψαξαν για έναν εναλλακτικό τόπο συνάντησης.

Κατέληξαν να υπογράψουν έναν όρκο και δεσμεύτηκαν να θεσπίσουν ένα γραπτό δημοκρατικό σύνταγμα που οδήγησε στον σχηματισμό της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία αμέσως μετά κατάργησε τη φεουδαρχία και ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η αίθουσα ανοίγει ξανά την περασμένη Παρασκευή μετά από οκτώ μήνες εργασίας, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφθεί αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας.

Στο δωμάτιο δεσπόζει ένας μνημειακός καμβάς, επίσης αναπαλαιωμένος, ο οποίος βασίστηκε στο περίφημο ημιτελές έργο του Jacques-Louis David που απεικονίζει την υπογραφή του όρκου. Η αίθουσα έγινε αποθήκη και στούντιο ζωγράφων μετά την επανάσταση, προτού αποκατασταθεί ως βασιλική παιδική χαρά τη δεκαετία του 1840.

Αργότερα από τη δεκαετία του 1880 φιλοξένησε το Μουσείο της Γαλλικής Επανάστασης προτού ερειπωθεί ξανά για πολλές δεκαετίες. Το Παλάτι ανοίγει επίσης δωμάτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους βασιλικούς κληρονόμους το 1700, τα οποία έχουν αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική τους μορφή.

Πηγή:ΚΥΠΕ