Ανησυχία, αλλά και μερική κατανόηση εκφράζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, αντιπροτείνοντας ανάπτυξη του συριακού στρατού στην παραμεθόριο ζώνη μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα.

«Με ανησυχία ακούσαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «παρόμοιο βήμα, εν απουσία συμφωνίας της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (ΣΑΔ), θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΣΑΔ, θα προκαλούσε πρόσθετη κλιμάκωση της έντασης στη χώρα αυτή». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Άγκυρα θα αποφύγει ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς περίπλοκης κατάστασης στη Συρία».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει δια της κ. Ζαχάροβα ότι «αντιμετωπίζει με κατανόηση την ανησυχία της Τουρκίας σχετικά με τις απειλές για την εθνικής της ασφάλεια, που πηγάζουν από τις παραμεθόριες περιφέρειες της Συρίας», γι’ αυτό και εκτιμά ότι «αξιόπιστη ασφάλεια στα συρο-τουρκικά σύνορα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της εγκατάστασης στην παρακείμενη προς αυτά ζώνη, στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας».

«Αυτό θα ήταν έμπρακτη αποτύπωση των δηλώσεων, που επανειλημμένως έχουν επισήμως γίνει από την Άγκυρα, σχετικά με το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», καταλήγει η δήλωση της κ. Ζαχάροβα.

Πηγή:ΚΥΠΕ