Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων καταγράφει έκθεση της πλατφόρμας Safety of Journalists

Ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων καταγράφει έκθεση της πλατφόρμας Safety of Journalists

0
Ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων καταγράφει έκθεση της πλατφόρμας Safety of Journalists

Το 2022, από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν ενώ εκτελούσαν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, αναφέρει η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας Safety of Journalists, που δημοσιεύτηκε τη Τρίτη.

Η έκθεση αναφέρεται σε συνεχή υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου σε όλη την Ευρώπη, με σημαντική αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων υπό κράτηση.

Η πλατφόρμα στοχεύει στην προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Η έκθεση με τίτλο «Πόλεμος στην Ευρώπη και ο αγώνας για το δικαίωμα στο ρεπορτάζ», εξετάζει τις κύριες απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και απευθύνει συστάσεις προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη σχετικά με ενέργειες που απαιτούνται για τη βελτίωση της κατάστασης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η πλατφόρμα δημοσίευσε 289 ειδοποιήσεις για σοβαρές απειλές ή επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε 37 κράτη, με δημοσιογράφους να δολοφονούνται, να φυλακίζονται, να δέχονται επιθέσεις, να παρενοχλούνται νομικά και να υποβάλλονται σε εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης.

Αυτός ο αριθμός, αναφέρει δελτίο Τύπου, περιλαμβάνει ειδοποιήσεις σχετικά με τη Ρωσία, καθώς οι οργανώσεις-εταίροι αποφάσισαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων μετά την αποβολή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Μάρτιο του 2022.

Η Γενική Γραμματέας της πλατφόρμας Marija Pejčinović Burić είπε ότι έχουμε δει μια «ανησυχητική αύξηση» στις επιθέσεις και τις απειλές κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δείξει θάρρος και άλλοι πλήρωσαν με τη ζωή τους για το δικαίωμα στο ρεπορτάζ, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις επιθέσεις μένουν ατιμώρητες, απειλεί τα ίδια τα θεμέλια των κοινωνιών μας. Καλώ τα κράτη μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό το ζήτημα και να σέβονται και να προστατεύουν πλήρως τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, να προστατεύουν τις πηγές τους και να αποτρέπουν τη λογοκρισία και άλλες μορφές παρέμβασης στο έργο τους», είπε.

Η έκθεση της πλατφόρμας εξετάζει λεπτομερώς την καταστολή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη Ρωσία και τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και περιέχει ένα ειδικό κεφάλαιο για τη Λευκορωσία.

Η έκθεση καταγράφει περιστατικά που δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εκτελώντας τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στην Τουρκία ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του σε σύγκριση με 4 το 2021 ενώ καταγράφονται λιγότερες κρούσεις για τις απειλές και επιθέσεις στη διάρκεια διαδηλώσεων με αυτές που αφορούν τον κορωνοϊό να έχουν υποχωρήσει.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις στην πλατφόρμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση δημοσιογράφων έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη.

Η έκθεση δείχνει ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, 127 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων 95 για τους οποίους υπήρχαν ενεργές ειδοποιήσεις στην πλατφόρμα (που αντιπροσωπεύει αύξηση 60% σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2021) και 32 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη Λευκορωσία, για τις οποίες δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί ειδοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η πλατφόρμα κατέγραψε 74 ειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων (26% όλων των ειδοποιήσεων), 41 ειδοποιήσεις για κράτηση και φυλάκιση δημοσιογράφων (14%), 94 ειδοποιήσεις για περιπτώσεις παρενόχλησης και εκφοβισμού δημοσιογράφων (32%) και άλλες 80 ειδοποιήσεις για διάφορες άλλες πράξεις που έχουν ειδεχθή αποτελέσματα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (28%).

Άλλα θέματα που εξετάζονται στην έκθεση είναι η εισαγωγή νομοθεσίας που περιορίζει την εργασία των δημοσιογράφων, την παρακολούθηση των επικοινωνιών των δημοσιογράφων, τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση, την κατάχρηση του δικαστικού σώματος για τιμωρία ή εκφοβισμό δημοσιογράφων και άλλα.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει τη διαρκή έλλειψη προόδου για την επίλυση 35 υποθέσεων ατιμωρησίας επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα και οι 26 αφορούν υποθέσεις δολοφονίας.

Η Πλατφόρμα για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2015, σε συνεργασία με εξέχουσες διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και των ενώσεων δημοσιογράφων, για να παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με πιθανές προστατευτικές ή διορθωτικές ενέργειες για προστασία των ΜΜΕ.

Σε αυτήν δραστηριοποιούνται συνολικά 15 εταίροι μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, η Free Press Unlimited και το Ίδρυμα Justice for Journalists.

Πηγή:ΚΥΠΕ