X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑνησυχία για «Επιδημία» Καρκίνου- 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν στην Ευρώπη κατά...

Ανησυχία για «Επιδημία» Καρκίνου- 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο πανδημικών ετών

Ειδικοί προειδοποιούν για τις διαγνώσεις που χάθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο πανδημικών ετών.

Αναγκαίο να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας και τη βελτίωση της πρόληψης, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου… χάθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο πανδημικών ετών, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια μια ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με μία «γενιά» ασθενών προχωρημένου καρκίνου, γεγονός που αναμένεται να πιέσει σημαντικά τα καταβεβλημένα συστήματα υγείας.

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα προέρχονται από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet Oncology», με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Lawler από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ. Οι ίδιοι δε τονίζουν ότι η πανδημία ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες στο πεδίο τόσο της θεραπείας όσο και της έρευνας του καρκίνου στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μέτρα. Υπό τις εξελίξεις αυτές και όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας και τη βελτίωση της πρόληψης, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

«Για να τονίσουμε την κλίμακα αυτού του προβλήματος, υπολογίζουμε ότι περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου πιθανόν να έχουν χαθεί σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19» έγραψαν στο «The Lancet Oncology» οι ειδικοί. «Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται με μεταγενέστερα στάδια καρκίνου σε σύγκριση με τα ποσοστά προ πανδημίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικών καθυστερήσεων στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου και εφόσον αυτό συνεχιστεί τότε τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας θα δοκιμαστούν τα επόμενα χρόνια».

Με το βλέμμα στο μέλλον και εστιασμένο στις ανάγκες των αρρώστων, προειδοποιούν επίσης πως «αυτά τα ζητήματα θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και θα συμβάλουν στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής για πολλούς ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο».

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Cancer Summit 2022, επεξεργάστηκε στοιχεία που μαρτυρούν ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας οι γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο, ενώ ο ένας στους δύο καρκινοπαθείς δεν έκανε εγκαίρως την αναγκαία χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, την περίοδο που «σάρωνε» ο SARS-CoV-2 δεν πραγματοποιήθηκαν 100 εκατομμύρια διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις για καρκίνο, με αποτέλεσμα έως και 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι να έχουν, ενδεχομένως, μη διαγνωσμένο καρκίνο. Πέραν όμως από τον κορωνοϊό, ο πόλεμος στην Ουκρανία δρα καταλυτικά, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία ήταν ανέκαθεν δύο χώρες με μεγάλη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο.

Ερευνα. «Με φόντο την πανδημία COVID-19, το Brexit και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Ευρώπη να αναπτύξει ένα ανθεκτικό πεδίο έρευνας για τον καρκίνο και να διαδραματίσει μετασχηματιστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας αλλά και να διασφαλίσει καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς του σήμερα αλλά και για εκείνους του μέλλοντος» δήλωσε ο Mark Lawler στον «Guadian», υπογραμμίζοντας πως στο μεταξύ οι γιατροί δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους αδιάγνωστους και παραμελημένους καρκίνους.

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει επίσης πως η χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο είναι ανεπαρκής, παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας. «Μαύρη τρύπα» όμως εντοπίζεται και στον νευραλγικό τομέα της πρόληψης, παρότι θα μείωνε τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο και συνεπακόλουθα θα συνέβαλλε σημαντικά στη μείωση των πόρων που δαπανώνται για θεραπεία.

«Υπολογίζεται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να προληφθεί εάν οι στρατηγικές πρωτογενούς πρόληψης αξιοποιούνταν καλύτερα σε συνδυασμό με τα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου» πρόσθεσε από την πλευρά της η Anna Schmütz, της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον καρκίνο.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share