X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑνησυχία του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με αποφάσεις του...

Ανησυχία του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη μη εκτέλεση από τη Ρωσία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μη καταβολής δίκαιης ικανοποίησης, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΣτΕ.

Η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ επανέλαβε την άνευ όρων νομική υποχρέωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να καταβάλλει «δίκαιη ικανοποίηση» που επιδικάζει το Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έκανε δήλωση για το θέμα αυτό και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης απέστειλε σχετική επιστολή στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, μετά την τελευταία τριμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τέσσερεις ομάδες ρωσικών υποθέσεων και δύο διακρατικών προσφυγών στις υποθέσεις “Γεωργία κατά Ρωσίας” εξετάστηκαν από την Επιτροπή στη συνεδρίαση. Αφορούσαν παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και ανεπαρκή προετοιμασία επιχειρήσεων διάσωσης ομήρων που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες ζωής και τραυματισμούς τόσο στο θέατρο Ντουμπρόβκα όσο και στην κρίση ομηρίας στο Μπεσλάν το 2004, καθώς και ποινικές καταδίκες με βάση τη μη δίκαιη δίκη και την αυθαίρετη εφαρμογή του ποινικού δικαίου σε υποθέσεις που αφορούν τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Μετά την εξέταση της υπόθεσης Γεωργία κατά Ρωσίας (Ι), η οποία αφορά τη σύλληψη, κράτηση και απέλαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία μεγάλου αριθμού Γεωργιανών υπηκόων το 2006-2007, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, είπε ότι «οι ρωσικές αρχές πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν το κάλεσμα της Επιτροπής και να συμμορφωθούν με τις άνευ όρων υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου να πληρώσουν αυτά τα ποσά και να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Οι τόκοι υπερημερίας για το ποσό που επιδικάστηκε από το Δικαστήριο στην υπόθεση Γεωργία κατά Ρωσίας (Ι) συνεχίζουν να συσσωρεύονται και στις 5 Ιουνίου 2023 το συνολικό ποσό που οφείλει η Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτήν την υπόθεση ήταν 11.525.068,49 ευρώ. Η καθυστέρηση της Ρωσίας στην εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης στερεί από τα μεμονωμένα θύματα των παραβιάσεων τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν», τόνισε.

Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Υπουργών, και τώρα αντικατοπτρίζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιδικάζει δίκαιη ικανοποίηση στην υπόθεση Γεωργία κατά Ρωσίας (II), δημιουργήθηκε ένα μητρώο δίκαιης ικανοποίησης σχετικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο δείχνει εκατομμύρια ευρώ που οφείλει η Ρωσική Ομοσπονδία σε όλες τις διακρατικές υποθέσεις.

Επί του παρόντος υπάρχουν συνολικά 2.454 υποθέσεις υπό την επιτήρηση της Επιτροπής Υπουργών, οι οποίες εκκρεμούν πλήρως από τις ρωσικές αρχές. Επί του παρόντος αναμένονται πληροφορίες για την καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης σε περίπου 1.200 περιπτώσεις. Στις 5 Ιουνίου 2023, το ανεξόφλητο ποσό ήταν ελαφρώς πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου περίπου 1,87 δισεκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση της OAO Neftyanaya Kompaniya Yukos.

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποπέμφθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 16 Μαρτίου 2022. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνέχισε να εκδίδει αποφάσεις σχετικά με τη Ρωσία, και η Επιτροπή Υπουργών συνεχίζει να εποπτεύει την εφαρμογή τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share