X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνησυχίες για την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα επισκιάζουν το ταξίδι...

Ανησυχίες για την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα επισκιάζουν το ταξίδι του Σολτς

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα την Παρασκευή, η οποία θα παρακολουθείται στενά για ενδείξεις του πόσο εννοεί η Γερμανία τη μείωση της οικονομικής της εξάρτησης από την ασιατική υπερδύναμη και πώς αντιμετωπίζει την κομμουνιστική ηγεσία της χώρας.

Η μονοήμερη επίσκεψή του στις 4 Νοεμβρίου, κάνει τον Σολτς τον πρώτο ηγέτη της G7 που επισκέπτεται την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τον πρώτο που θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζιπίγκ από τότε που εδραίωσε την εξουσία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας και της Ευρώπης συνδέονται με μεγάλους εμπορικούς δεσμούς, με την ταχεία κινεζική επέκταση και ζήτηση για αυτοκίνητα και μηχανήματα της Γερμανίας που τροφοδοτούν τη δική της ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισές γερμανικές εταιρείες εξαρτόνται σήμερα σε σημαντικές εισροές από την Κίνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ταξίδι του Σολτς έρχεται σε μία περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας στη Δύση, ειδικά στις ΗΠΑ, για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, το ιστορικό της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εδαφικές της φιλοδοξίες. Έρχεται επίσης εν μέσω ανησυχίας στη Γερμανία για την εξάρτησή της από ένα άλλο ολοένα και πιο διεκδικητικό, αυταρχικό κράτος, δεδομένης της συνεχιζόμενης επίπτωσης της υπερβολικής εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη γίνουμε τόσο εξαρτημένοι από μία χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες μας», είπε η Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στο ARD όταν ρωτήθηκε για την Κίνα.

Ο Σολτς, ο οποίος θα συναντηθεί τόσο με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ όσο και με τον Σι Ζιπίγκ, θα πιέσει την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της, θα εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συζητήσει τις «αυταρχικές» τάσεις, είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος Τύπου την προηγούμενη βδομάδα.

Η Γερμανία είχε ήδη αρχίσει να παίρνει μία ελαφρώς πιο επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα, με την προηγούμενη Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα στέλλοντας πέρσι ένα πολεμικό πλοίο στην αμφισβητούμενη θάλασσα της Νότιας Κίνας για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Τώρα, όπως γράφει το Reuters, η κυβέρνηση Σολτς ετοιμάζει την πρώτη της στρατηγική για την Κίνα, με βάση μια συμφωνία συνασπισμού που έθεσε πιο σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου, αναφέροντας ευαίσθητα ζητήματα όπως η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Xianjiang.

Ο Καγκελάριος έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία στην Ιαπωνία, όχι στην Κίνα, αντίθετα με τους προκατόχους του, σε μια ένδειξη αλλαγής των καιρών. Ωστόσο, κάποια μέλη του συνασπισμού, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι ο Σολτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά της αποσύνδεσης, δεν θα σηματοδοτήσει μια αποφασιστική ρήξη με αυτό που θεωρούν ως μερκαντιλιστική προσέγγιση της Μέρκελ απέναντι στην Κίνα.

Ο Σολτς θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών των Volkswagen, BASF, Siemens, Deutsche Bank, BMW, Merck και BioNTech, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός Καγκελάριος προώθησε επίσης μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιτρέψει στην κινεζική Cosco να επενδύσει σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου παρά την αντίσταση από τους εταίρους του στο συνασπισμό.

Οι μικρότεροι εταίροι του Σολτς στον συνασπισμό, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), είναι από καιρό πιο επιθετικοί για την Κίνα από τους Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) και η απόφαση για την Cosco προκάλεσε κατακραυγή.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Bijan Djir-Sarai χαρακτήρισε την απόφαση «αφελή» και επέκρινε τη χρονική στιγμή του ταξιδιού του Σολτς στην Κίνα ως «βαθιά ατυχή».

Επιπλέον, γαλλικές και γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στον Σολτς να πάνε μαζί στο Πεκίνο για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας της ΕΕ στο Πεκίνο και να αντιμετωπίσουν τις κινεζικές απόπειρες να στρέψουν τη μια χώρα έναντι της άλλης.

Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος αρνήθηκε την προσφορά του Μακρόν, ανέφεραν οι πηγές.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενιαία προσέγγιση, δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters τη Δευτέρα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share