X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνησυχίες για το ύψος του κατώτατου μισθού διατύπωσε το ΚΕΒΕ σε συνάντηση...

Ανησυχίες για το ύψος του κατώτατου μισθού διατύπωσε το ΚΕΒΕ σε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας

Τις ανησυχίες τους γύρω από τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού εξέφρασαν τη Δευτέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Επιμελητηρίου στη Λευκωσία.

Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος εξήγησε ότι οι εργοδότες «ανησυχούν για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, γιατί θεωρούν ότι αν είναι υψηλός θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εργασίες των επιχειρήσεών».

Όπως είπε ο ίδιος, η Υπουργός από πλευράς της διαβεβαίωσε ότι θα καθοριστεί ένας «δίκαιος κατώτατος μισθός, ο οποίος δε θα επηρεάζει τις επιχειρήσεις που είναι σωστές, αλλά θα στοχεύει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις επιχειρήσεων που δίνουν πολύ χαμηλούς μισθούς, κάτω από το σημερινό ελάχιστο εισόδημα, ή και αυτούς που δηλώνουν μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς που δίνουν πραγματικά».

Με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σκοπός είναι, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, να διασφαλίζεται ότι θα δηλώνεται τουλάχιστον αυτός ο μισθός, ώστε να γίνονται και οι αντίστοιχες εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, στο ΓεΣΥ και αλλού, προκειμένου στο μέλλον οι εργαζόμενοι να έχουν τις δέουσες συντάξεις και απολαβές.

«Θεωρούμε ότι ο διάλογος προχωρά καλά», πρόσθεσε ο κ. Αγκαστινιώτης, λέγοντας όμως ότι η Υπουργός δεν ανακοίνωσε το ύψος του μισθού στο Δ.Σ. του ΚΕΒΕ, και ευχήθηκε ότι θα εισακουσθούν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, προκειμένου να είναι ομαλή και η συνέχεια του διαλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί ο κατώτατος μισθός που θα οριστεί να είναι κάτω από €900, ο κ. Αγκαστινιώτης ξεκαθάρισε ότι «δε θα καθοριστεί κατώτατος μισθός, κάτω από αυτό που ισχύει σήμερα», όπως επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί κάποιο ανώτατο όριο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ποσού, είπε ότι παρουσιάστηκαν όλες από την Υπουργό και είναι πάρα πολλές, μεταξύ των οποίων η παραγωγικότητα, η ανεργία, ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη. «Πρόκειται για ένα πλέγμα παραμέτρων, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που είναι και λογικές και κινούνται στο πλαίσιο της μελέτης που έκανε ο ILO (International Labour Organization) για την Κύπρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής μία σύνοψη της μελέτης αυτής, ενώ αναμένεται να λάβει από την Υπουργό Εργασίας ένα τμήμα της μελέτης που αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διατυπώσει τη θέση μας ούτε όσον αφορά το ανώτατο όριο, ούτε όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, επειδή δεν έχουμε δει αναλυτικά τη μελέτη», εξήγησε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Τέλος, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση του κοινωνικού διαλόγου εξετάζονται κυρίως οι παράμετροι του καθορισμού του ποσού του κατώτατου μισθού, ενώ εξήγησε ότι «όταν η πολιτεία ανακοινώσει τον εθνικό κατώτατο μισθό, θα δώσει μία περίοδο έξι μηνών για την εφαρμογή του, ώστε να φανεί πως θα εξελιχθούν οι δείκτες της οικονομίας ή απρόβλεπτοι παράγοντες», όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share