X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑντιμέτωπες με δυνητικές πιέσεις οι Τράπεζες της Ευρωζώνης, λέει ο Πρόεδρος του...

Αντιμέτωπες με δυνητικές πιέσεις οι Τράπεζες της Ευρωζώνης, λέει ο Πρόεδρος του SSM

Αντιμέτωπες με πιέσεις σε πολλά μέτωπα μπορεί να βρεθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου (SSM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.

Σε σημείωμά του ενόψει ανταλλαγής απόψεων κατά τη χθεσινή συνεδρία του των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του SSΜ, ο κ. Ενρία είπε πως βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης διαθέτει ισχυρούς δείκτες σε κεφάλαια και ρευστότητα, συνεχίζει τη μείωση του αποθέματος των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επωφελείται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Ενρία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εξελίχθηκε σε «ένα ευρύ μακροοικονομικό σοκ δεν έχει μέχρι τώρα προκαλέσει ορατή ζημιά στους ισολογισμούς των τραπεζών με τόσο τις τράπεζες και τους αναλυτές να κοιτάζουν το βραχυπρόθεσμο μέλλον με αισιοδοξία».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του SSM επεσήμανε πως οι προβλέψεις της ΕΚΤ του περασμένου Σεπτεμβρίου κατέδειξαν περαιτέρω επιδείνωση στην ανάπτυξη συνοδευόμενες από υψηλό πληθωρισμό, με το αρνητικό σενάριο να καταγράφει ύφεση 0,9% το 2023.

«Σε αυτό το υπόβαθρο, οι τράπεζες ενδεχομένως να υποβληθούν σε πιέσεις σε πολλά μέτωπα», είπε ο κ. Ενρία. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα συνδυασμένο αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, εξελίξεις οι οποίες «δοκιμάζουν διάφορες πτυχές του πιστωτικού κινδύνου», όπως την έκθεση σε επιχειρήσεις με υψηλή εξάρτηση στη ενέργεια, τα καταναλωτικά δάνεια και την αγορά ακινήτων.

Στο μέλλον αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο έντονη αύξηση των ΜΕΔ, είπε, προσθέτοντας πως, ενώ ο ευρύτερος κίνδυνος στους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένει περιορισμένος, «κάποιες ενδείξεις υψηλού πιστωτικού κινδύνου μπορεί να παρατηρηθούν».

Επεσήμανε ακόμη ότι αν και ο συνολικός δείκτης των ΜΕΔ συνέχισε να μειώνεται, εντούτοις τα ΜΕΔ σε καταναλωτικά δάνεια και τομείς πρόωρων καθυστερήσεων αυξάνονται, ενώ το συνολικό μερίδιο των δανείων με μειωμένη εξυπηρέτηση ανήλθε στο 9,7% (στάδιο 2) το δεύτερο τρίμηνο του 2022, επίπεδο που είναι ψηλότερο από την κορύφωση που είχε καταγραφεί στην πανδημία του COVID-19.

“Γενικότερα, οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα έχουν αυξηθεί και το υφιστάμενο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα», είπε ο κ. Ενρία καλώντας τις τράπεζες να παραμείνουν συνετές και να προσαρμόσουν προληπτικά τις στρατηγικές και τους σχεδιασμούς τους, καθώς και να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τους κινδύνους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share