X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το διορισμό κομματικών αξιωματούχων στο ΥΠΑΜ του...

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το διορισμό κομματικών αξιωματούχων στο ΥΠΑΜ του Ισραήλ

Η ισραηλινή κρατική ραδιοτηλεόραση δημοσιοποίησε σήμερα το πρωί το ειδικό παράρτημα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα μεταξύ του Λικούντ και του εθνοθρησκευτικού κόμματος της ακροδεξιάς «Θρησκευτικός Σιωνισμός» υπό την ηγεσία του Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας καθορίζονται οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» στον κανονισμό λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα ως προς την επιχειρησιακή παρουσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Δυτική Όχθη, εξειδικεύοντας τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει το στέλεχος του κόμματος που θα ορισθεί ως «υπουργός ειδικών αρμοδιοτήτων» στο εν λόγω Yπουργείο.

Συγκεκριμένα, ο «Yπουργός ειδικών αρμοδιοτήτων» που θα ορίσει ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» στο ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας θα είναι αρμόδιος να ορίσει πρόσωπα της επιλογής του για την θέση του Συντονιστή Επιχειρήσεων στην Δυτική Όχθη και του Επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης των Εβραϊκών Οικισμών της Δυτικής Όχθης.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον εσωτερικό οργανόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας, οι δύο αυτές οργανικές θέσεις ορίζονταν από τον Υπουργό Άμυνας κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στις αρμοδιότητες του Συντονιστή Επιχειρήσεων στην Δυτική Όχθη υπάγονται επιμέρους αποφάσεις που άπτονται της σκοπιμότητας και εφαρμογής στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχές με παλαιστινιακό πληθυσμό στην Δυτική Όχθη, ενώ ο Επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης είναι αρμόδιος για καθημερινά διοικητικά ζητήματα που άπτονται της παρουσίας των Εβραίων εποίκων στην Δυτική Όχθη, την έκδοση αδειών οικοδομής, την έγκριση παροχής νερού και ηλεκτρικού σε εποικιστικές μονάδες στις ζώνες B και C της Δυτικής Όχθης κλπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, ο ηγέτης του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» θα ορισθεί αντιπρόεδρος στην διυπουργική επιτροπή για ζητήματα εβραϊκού εποικισμού, με πρόεδρο τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης, το Τμήμα Εβραϊκού Πολιτισμού, που μέχρι σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, θα μεταφερθεί στο υπό σύσταση Υπουργείο Πανεθνικών Δράσεων, επικεφαλής του οποίου θα τεθεί στέλεχος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των ειδικών αυτών διατάξεων της συμφωνίας που θα διέπει τους όρους συμμετοχής του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» στο Υπουργείο Άμυνας και στην νέα κυβέρνηση γενικότερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Νετανιάχου έχει ξεπουλήσει τον στρατό στους θρησκευόμενους εθνικιστές».

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, ο οποίος είχε διατελέσει Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων κατά το διάστημα 2015-2019 και είναι σήμερα Βουλευτής της «Παράταξης Εξουσίας» του απερχόμενου Υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, επέκρινε τις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοσθούν στην εσωτερική οργάνωση του Υπουργείου Άμυνας δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται περί ενός εξοβελισμού αρμοδιοτήτων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και του Υπουργού Άμυνας, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί από πολιτικούς και κομματικούς συμβούλους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ρονέν Μανέλις, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, επέκρινε τις μεταβολές εσωτερικών αρμοδιοτήτων που ρυθμίζονται στην διακομματική συμφωνία Λικούντ-«Θρησκευτικού Σιωνισμού», τονίζοντας ότι «στο Υπουργείο Άμυνας διαμορφώνονται δύο κέντρα εξουσίας, ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό» εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα πληγεί σημαντικά η επιχειρησιακή λειτουργικότητα του στρατεύματος».

Από πλευράς Λικούντ και Βενιαμίν Νετανιάχου δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share