X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑπανθρακοποίηση η μεγαλύτερη πρόκληση της ναυτιλίας, λέει ο Βασίλης Δημητριάδης

Απανθρακοποίηση η μεγαλύτερη πρόκληση της ναυτιλίας, λέει ο Βασίλης Δημητριάδης

Η μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι η απανθρακοποίηση, επεσήμανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος εδώ και 1,5 χρόνο υιοθέτησε τα πράσινα φορολογικά κίνητρα κι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το έχει πράξει.

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου για το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρου  – Maritime Cyprus 2022», που έγινε σήμερα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την κυπριακή και παγκόσμια ναυτιλία, τις κρίσεις και την ανταπόκριση της Κύπρου, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επιδόσεις της Κύπρου.

Όπως ανέφερε, η κυπριακή ναυτιλία είναι 3η στην ΕΕ και 11η παγκόσμια σε στόλο, με 110 ποντοπόρα πλοία σε σύνολο 1700, συνολικής χωρητικότητας σχεδόν 24 εκ τόνους, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ κι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε, από το 2012 μέχρι σήμερα, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο και εντάχθηκαν στο φορολογικό σύστημα. Περίπου 9000 άτομα εργοδοτούνται στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα της Κύπρου, ανέφερε, ενώ 55.000 ναυτικοί υπηρετούν σε πλοία υπό κυπριακή σημαία. Σημειώνεται, συνέχισε, αύξηση των σπουδαστών σε ναυτιλιακές ακαδημίες σε Κύπρο και Ελλάδα και η συνεισφορά  της ναυτιλίας στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 7%.

Προκλήσεις

Η μεγαλύτερη πρόκληση της ναυτιλίας, ανέφερε ο Βασίλης Δημητριάδης, είναι η απανθρακοποίηση, σημειώνοντας ότι η Κύπρος εδώ και 1,5 χρόνο υιοθέτησε τα πράσινα φορολογικά κίνητρα κι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το έχει πράξει. Επιβραβεύει ναυτιλιακές εταιρείες που συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και προχωρούν σε μειώσεις ρύπων πέραν του διεθνούς και ευρωπαϊκού επιπέδου, πρόσθεσε. Επιβραβεύουν επίσης, συνέχισε, εταιρείες με καινοτόμες προτάσεις που αφορούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ διευκολύνουν τις δοκιμές χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, βιοκαυσίμων κ.ά. σε πλοία του κυπριακού νηολογίου.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι παγκοσμιοποιημένη και η κλιματική αλλαγή ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης λέγοντας θα πρέπει και η ΕΕ να βρει λύσεις που θα διασφαλίσουν τον ισότιμο ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής, αλλά και ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Για το θέμα της μείωσης των ρύπων, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μέχρι την εξεύρεση καυσίμου μη ορυκτής προέλευσης και πρόσθεσε ότι τα πράσινα φορολογικά κίνητρα δίνουν τη δυνατότητα να ξέρουν επιπλέον, πόσα από τα πλοία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε την προοπτική να προσελκύσουμε νέα πλοία, ώστε ο στόλος μας να είναι από τους πιο ασφαλείς και οικολογικά φιλικούς, είπε.

Κρίσεις

Ο κ Δημητριάδης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του μίλησε για την παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και πώς η Κύπρος ανταποκρίθηκε, λέγοντας ότι πέραν των 60.000 ναυτικών επαναπατρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή άλλαξαν πλήρωμα. Υιοθέτησαν δε κι ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα 40.000 ναυτικών σε κυπριακά πλοία ή πλοία που προσέγγιζαν κυπριακά λιμάνια. Η Κύπρος πρότεινε, είπε, και υιοθετήθηκε σε ψήφισμα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που υπήρξε στην πληρωμή ναυτικών Ουκρανών, Ρώσων κι άλλων κι ευχαρίστησε τις κυπριακές τράπεζες και τον Διοικητή της ΚΤ για την εξεύρεση λύσης. Οι ναυτικοί, είπε, μπορούν να ανοίγουν γρήγορα και άμεσα τρεχούμενους λογαριασμούς στην Κύπρο με διαδικασία fast track.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας ομάδα 3 στελεχών που αξιολογούν και ανταποκρίνονται στα αιτήματα εταιρειών που αφορούν τις κυρώσεις και ερμηνεύουν τα αντίστοιχα πακέτα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου. Μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες και ανησυχίες που η Κύπρος έχει υποβάλει στην ΕΕ για τα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share