Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με τη χειρότερη οικονομική επίδοση κατά το 2023, σύμφωνα με τις νεότερες προγνώσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% του χρόνου, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των πλουσίων χωρών πίσω μόνο από τη Χιλή.

Σημειώνεται πως το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) έχουν εκτιμήσει πως η βρετανική οικονομία πιθανότατα έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρέχον τρίμηνο του έτους, μετά από τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του -0,2% το τρίμηνο έως το Σεπτέμβριο.

Η ύφεση έχει εκτιμηθεί ότι πρόκειται να συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι για δύο χρόνια (ΤτΑ).

Αναφορικά με το 2024, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ισχνή ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο της τάξης του 0,2%.

Στις δικές του προβλέψεις το OBR έχει κάνει λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2023, κατά 1,2%, αλλά έχει εκτιμήσει πως η ανάπτυξη θα είναι αρκετά δυναμική από το 2024 και μετά.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του το πρωί στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας στο Μπέρμιγχαμ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών για πρόκληση «τεράστιας ζημιάς» στην οικονομία.

Πηγή:ΚΥΠΕ