Την προσδοκία πως τον Οκτώβριο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει αποφάσεις για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά από άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κληθείς να σχολιάσει, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως μια απόφαση τον Οκτώβριο μπορεί να θεωρηθεί αρκετά γρήγορη για τα δεδομένα της ΕΕ, και έχει συζητηθεί ήδη στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Αντιλαμβάνεστε όμως πως πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα με τους Ουκρανούς. Ποιες είναι οι ανάγκες τους, και πώς μπορούμε να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία σε αυτή την αποστολή;» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως η Ρωσική εισβολή στη χώρα επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο Ουκρανικός λαός βομβαρδίζεται με πυραύλους και όπλα, και ο υπόλοιπος κόσμος επηρεάζεται από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και από την επισιτιστική ανασφάλεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως «μπορούμε να πούμε πως ο πόλεμος επηρεάζει τους πάντες στη Γη».

Σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, εξηγώντας στους εταίρους σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική «ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για την αυξανόμενη αστάθεια και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση».

Επεσήμανε πως η η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ΗΕ και οι διάδρομοι αλληλεγγύης της ΕΕ έχουν ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των τροφίμων, ενώ τα δύο τρίτα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία έχουν διοχετευτεί σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ