Home Featured Αποφασιστικότητα για πραγματική στήριξη σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Αποφασιστικότητα για πραγματική στήριξη σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

0
Αποφασιστικότητα για πραγματική στήριξη σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει με την ίδια αποφασιστικότητα την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που χαράσσεται για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πραγματική στήριξη στις ορεινές, και απομακρυσμένες περιοχές.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, για την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ορεινές Κοινότητες και τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματά για στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Στρατηγική συνεχώς εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Εθνική Στρατηγική Ορεινών Κοινοτήτων, και τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα για τη στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, είναι δύο αλληλοσυμπληρούμενες πολιτικές «που στόχο έχουν την αναζωογόνηση των εν λόγω περιοχών και την ανάδειξή τους σε ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση υιοθέτησε την Ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, η οποία αποτελούσε ένα πρώτο δείγμα για να ακολουθήσουν οι επόμενες. Για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε, «αποσκοπεί να αναβιώσει και να αναπτύξει την κάθε κοινότητα, την κάθε γεωγραφική περιοχή, με πιλοτικό πρόγραμμα αυτό του Τροόδους όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί».

Στο παρόν στάδιο, είπε, προνοείται η υλοποίηση 350 δράσεων έως το τέλος του 2030, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των €525 εκατομμυρίων.

«Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω το γεγονός πως 194 δράσεις, συνολικού κόστους €367 εκατομμυρίων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στους στόχους που έχουν τεθεί ως το τέλος του 2022 για υλοποίηση εμβληματικών πολιτικών και έργων της Εθνικής Στρατηγικής.

Μεταξύ άλλων, είναι η συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των Επαρχιών Πάφου, Λευκωσίας Λάρνακας και των υπολοίπων της Επαρχίας Λεμεσού στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

«Ως γνωστόν η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξής των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, θα αποτελούσε το πιλοτικό σκέλος μίας ευρύτερης πολιτικής που με την πιο πάνω απόφαση καλύπτει πλέον, όλες τις επαρχίες», είπε.

Άλλοι στόχοι είναι η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών, η νέα Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία αποτελεί τον επιτελικό χωροταξικό σχεδιασμό, η αναγνώριση της οικοτεχνίας ως κλάδου δευτερογενούς παραγωγής και ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων – πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι στο “Πρόγραμμα Κύπρος το Αύριο” προβλέπονται και τέσσερα σχέδια, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού.

Αναφέρθηκε και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και είπε ότι οι δράσεις αυτές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς έχουν ως στόχο τόσο τον καθορισμό του πλαισίου αρχών και τους γενικούς στόχους της ορεινής πολιτικής όσο και τον εμπλουτισμό του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος Τροόδους, την προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Όσον αφορά έργα αναπτυξιακής υφής, είπε ότι αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν ή να αρχίσουν να υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, προκηρύξεις διαγωνισμών για κατασκευή ελικοδρομίου στη Λινού για κάλυψη αναγκών πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Πεδουλά, ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας, δημιουργία Περιφερειακής Λαϊκής Αγορά Καρβουνά, και για την αναβάθμιση μέσω της μεθόδου BOT του Εθνικού Κέντρου υψηλού αθλητισμού «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό και δημιουργία Προπονητικού Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού στον Πρόδρομο.

Είπε ακόμα, ότι από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του ο Σταθμός Ασθενοφόρων στον Κάμπο, ενώ άλλα έργα αφορούν την τη δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στις Πλάτρες και τη λειτουργία Κλάδου Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Τροόδους, είπε ότι αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα της Πνευμονολογικής Κλινικής και αναβάθμισης των πρώτων βοηθειών.

Είπε ακόμα, ότι συμπληρωματική και ενισχυτική των προσπαθειών για ανάσχεση της αστυφιλίας και στήριξης όχι μόνο των κατοίκων του Τροόδους, αλλά και ευρύτερα της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, είναι και τα σχετικά στεγαστικά σχέδια, αλλά και η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης.

Από τον Ιούλιο του 2019 που ανακοινώθηκε μια σειρά στεγαστικών σχεδίων για ουσιαστική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω περιοχών, μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί αιτήσεις για απόκτηση στέγης ύψους €20 εκατομμυρίων, ενώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκκρεμουσών αιτήσεων, η συνολική οικονομική στήριξη αναμένεται να υπερβεί τα €25 εκατομμύρια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων, διαπιστώσεων κάποιων μειονεκτημάτων της αρχικά εξαγγελθείσας πολιτικής, και εισηγήσεων διαφάνηκε η ανάγκη τροποποίησης των σχεδίων, που εξαγγέλθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 στα οποία εντάχθηκαν νέες κοινότητες στα σχέδια, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους δυνητικά δικαιούχους.

Είπε ότι στόχος είναι να καλυφθούν αμέσως όλες οι αιτήσεις που θα παραληφθούν, ενώ ο σχετικός προϋπολογισμός, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έχει τριπλασιαστεί, και πλέον ανέρχεται στα €15 εκατομμύρια.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε σωρεία άλλων σχεδίων επιχορήγησης και παροχής κινήτρων που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και σε σειρά πολιτικών που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν, όπως η Αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας.

«Θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο πως το ποσό που προϋπολογίστηκε να δαπανηθεί για την τριετία 2022 – 2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, υπερβαίνει τα €370 εκατομμύρια. Ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία 2019-2021,» είπε.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται, είπε, «σημαντικότατα έργα» οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων, όπως ο δρόμος Λεμεσού – Σαΐτα, οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου και ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας.

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να εφαρμόζει με την ίδια αποφασιστικότητα την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, «έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τα σχέδια να δώσουμε πραγματική στήριξη στις ορεινές, στις απομακρυσμένες, στις δεινοπαθούσες περιοχές, ώστε όχι μόνο να αποτρέψουμε την αποψίλωση τους, αλλά και να προσδώσουμε περαιτέρω δυναμική στις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, τουριστικές και πολιτιστικές προοπτικές ανάπτυξης τους».

Πηγή:ΚΥΠΕ