Home Featured Απομακρύνθηκαν 9.145 άμαχοι την Παρασκευή, νέος ανθρωπιστικός διάδρομος το Σάββατο στην Ουκρανία

Απομακρύνθηκαν 9.145 άμαχοι την Παρασκευή, νέος ανθρωπιστικός διάδρομος το Σάββατο στην Ουκρανία

0
Απομακρύνθηκαν 9.145 άμαχοι την Παρασκευή, νέος ανθρωπιστικός διάδρομος το Σάββατο στην Ουκρανία

Ανθρωπιστικός διάδρομος για εκκενώσεις από την επαρχία Λουχάνσκ θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου, όπως είπε ο επαρχιακός κυβερνήτης Serhiy Gaiday στο Telegram.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος έχει συμφωνηθεί, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε ανθρώπους και να φέρουμε φαγητό σήμερα. Ένα “καθεστώς ησυχίας” έχει συμφωνηθεί για τις 19 Μαρτίου, αρχίζοντας από τις 9πμ (ώρα Κύπρου)», είπε ο Gaiday.

Την Παρασκευή, συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Πάνω από 3,27 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συνοριακές διελεύσεις από την Ουκρανία έχουν επιβραδυνθεί, αλλά μπορεί να επιταχυνθούν ξανά, αν οι συνθήκες στα δυτικά της χώρας χειροτερεύσουν, είπε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει 816 θανάτους αμάχων. Αξιωματούχοι του Κιέβου αναφέρουν ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων 60 αμάχων και 4 παιδιών.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι ουκρανικές αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σπάσει και η σύγκρουση οδηγεί σε «παράπλευρη πείνα» σε όλο τον κόσμο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Ουκρανοί ειδικοί επιδιόρθωσαν μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κρατική εταιρείας ενέργειας.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε ότι η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Πηγή:ΚΥΠΕ