Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Αποζημίωση εκατομμυρίων θα πληρώσει η Νέα Υόρκη για κακομεταχείριση διαδηλωτών μετά το θάνατο του George Floyd

Αποζημίωση εκατομμυρίων θα πληρώσει η Νέα Υόρκη για κακομεταχείριση διαδηλωτών μετά το θάνατο του George Floyd

0
Αποζημίωση εκατομμυρίων θα πληρώσει η Νέα Υόρκη για κακομεταχείριση διαδηλωτών μετά το θάνατο του George Floyd

Εκατομμύρια δολάρια θα πληρώσει η Νέα Υόρκη σε διαδηλωτές οι οποίοι μήνυσαν το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, για κακομεταχείριση κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον ρατσισμό τον Ιούνιο του 2020, με αφορμή τον θάνατο του George Floyd.

Ο συμβιβασμός που έχει προταθεί από τον δικαστή, προβλέπει αποζημίωση 21.500 δολαρίων για περισσότερους από 300 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη συνοικία Mott Haven του Μπρονξ.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου του 2020 ήταν μία από τις πολλές στη Νέα Υόρκη και σε όλη τη χώρα, μετά τη δολοφονία του Floyd τον Μάιο του ίδιου χρόνου, όταν ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό, ο οποίος πίεζε τον λαιμό του στο έδαφος με το γόνατο, για εννέα λεπτά.

Η αγωγή για την οποία αποφασίστηκε η αποζημίωση, καταχωρήθηκε ήταν από το 2020. Σύμφωνα με αυτή, η αστυνομία παγίδευσε ειρηνικούς διαδηλωτές πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 μ.μ. και αμέσως μετά προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, με τη χρήση γκλομπ και σπρέι πιπεριού.

Μία από τις δικηγόρους των πολιτών, αναφέρει ότι διαφάνηκε πως η επιχείρηση αυτή ήταν προσχεδιασμένη και συντονισμένη από την ανώτερη ιεραρχία της αστυνομίας. Σημειώνει, δε, ότι το ποσό της αποζημίωσης που προτείνεται, φαίνεται να είναι το ψηλότερο που έχει αποφασιστεί ποτέ για κάθε πρόσωπο χωριστά. Συνολικά, το ποσό αναμένεται να φτάσει γύρω στα 7 εκ. δολάρια, χωρίς τις χρεώσεις των δικηγόρων.

Σε δήλωσή του το Αστυνομικό Τμήμα της Νέα Υόρκης αναφέρει ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε «κρίσιμη περίοδο» κατά την οποία οι αστυνομικοί ήδη καλούνταν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί λόγω της πανδημίας και προσπάθησαν να ισορροπήσουν μεταξύ του δικαιώματος των πολιτών να διαμαρτυρηθούν και της διατήρησης της ασφάλειάς τους.

Σε έκθεση παρατηρητή της Νέα Υόρκης, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2020, διαπιστώθηκε ότι η αστυνομία άσκησε εξουσία, που συχνά δεν κατάφερνε να διακρίνει μεταξύ ειρηνικών διαδηλωτών και εγκληματικών υποκειμένων. Το 2022, η Νέα Υόρκη κατέβαλε 121 εκ. δολάρια σε συμβιβασμούς για κακή πρακτική της αστυνομίας, ποσό που θεωρείται το ψηλότερο σε πέντε χρόνια.

Πηγή:ΚΥΠΕ