X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΑριθμός-ρεκόρ 11 υποψηφίων ΠτΔ, 5 Ιανουαρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων

Αριθμός-ρεκόρ 11 υποψηφίων ΠτΔ, 5 Ιανουαρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων

Ο αριθμός ρεκόρ των υποψηφίων Προέδρων για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με το παρελθόν, φαίνεται να είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, δήλωσε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2013 που ο αριθμός ήταν 11 υποψήφιοι.

Σημείωσε ότι το κόστος των συγκεκριμένων εκλογών, όπως περιέχεται στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει πρόνοια για 7 εκ. ευρώ δαπάνες.

Ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι η εγγραφή νέων ψηφοφόρων βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, αφού από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα υπήρξαν 1.882 αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ενώ η προθεσμία για εγγραφή λήγει στις 27 Δεκεμβρίου.

Στην αντίστοιχη τριμηνία των εκλογών του 2018 εγράφησαν 10.400 νέοι ψηφοφόροι.

«Μετά τη λήξη της προθεσμίας για εγγραφές θα γίνουν οι αναγκαίες διεργασίες από τους Επάρχους και θα αναρτηθούν οι κατάλογοι για τυχόν ενστάσεις. Οι κατάλογοι θα είναι έτοιμοι περί τα μέσα Ιανουαρίου», σημείωσε.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων αναμένεται να γίνει στις 5 Ιανουαρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο και το παράβολο θα είναι 2.000 ευρώ.

Η εκτύπωση των ψηφοδελτίων θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων, γύρω στις 9 Ιανουαρίου.

«Για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μέχρι χθες είχαμε 1,117 δηλώσεις ενδιαφέροντος. Πρέπει να έχουμε 50 δηλώσεις για να λειτουργήσει κέντρο στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχουμε υπερβεί τον αριθμό αυτό από τις Βρυξέλλες, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λονδίνο. Το πόσα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό θα διαφανεί τον Δεκέμβριο που ολοκληρώνεται η σχετική προθεσμία για να υποβάλει κάποιος αίτηση. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 είχαμε 33 εκλογικά κέντρα.

Στην Κύπρο περιμένουμε τις εγγραφές για να δούμε πόσα κέντρα θα λειτουργήσουν αλλά περίπου θα είναι γύρω στα 1.200», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μενελάου, τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για δήλωση ενδιαφέροντος από ανέργους και δημοσίους υπαλλήλους για τη στελέχωση στα εκλογικά κέντρα, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Διευκρίνισε ότι υπήκοοι ξένων χωρών δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν μόνο στις ευρωεκλογές και για αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ για να εγγραφούν στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο για να ψηφίσουν πρέπει να είναι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να έχουν δηλωμένη διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Μέχρι στιγμής είναι εγγεγραμμένοι 704.

Εξάλλου, ερωτηθείς ποια θα είναι η ανάμειξη της Υπηρεσίας Εκλογών στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου, είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε οποιαδήποτε ανάμειξη γιατί δεν υποβλήθηκε επίσημο αίτημα κοντά μας. Αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι θα ζητηθούν στοιχεία που αφορούν τον εκλογικό κατάλογο», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share