Home Featured Αρκτική: Τα θαλάσσια σφουγγάρια σχηματίζουν ένα μοναδικό οικοσύστημα

Αρκτική: Τα θαλάσσια σφουγγάρια σχηματίζουν ένα μοναδικό οικοσύστημα

0
Αρκτική: Τα θαλάσσια σφουγγάρια σχηματίζουν ένα μοναδικό οικοσύστημα

Στον πυθμένα του παγωμένου ωκεανού, θαλάσσια σφουγγάρια με διάμετρο έως και ένα μέτρο επιβιώνουν και ζουν σε περιβάλλον χωρίς θερμότητα και χωρίς φως. Σχηματίζουν ένα μοναδικό οικοσύστημα, όχι μακριά από τον Βόρειο Πόλο, και καταφέρνουν να επιβιώσουν σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Nature Communication”.

Τα θαλάσσια σφουγγάρια είναι πολύ απλά πλάσματα στη δομή και βρίσκονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, από χιλιάδες μέτρα βάθος στους ωκεανούς, έως στα ζεστά και ρηχά νερά στους τροπικούς.

Η έκπληξη ήταν ότι πραγματικοί «θαλάσσιοι κήποι με σφουγγάρια» βρέθηκαν στον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού, σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον όπου κάνει πολύ κρύο και δεν υπάρχει φως.

Πώς επιβιώνουν τα σφουγγάρια και γιατί λειτουργούν τόσο καλά; Επειδή τρέφονται με απολιθωμένα σκουλήκια και υπολείμματα άλλων μικροσκοπικών θαλάσσιων ζώων, βοηθούμενοι από βακτήρια που παράγουν αντιβιοτικές ουσίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications με τον τίτλο Giant sponge grounds of Central Arctic seamounts are associated with extinct seep life (Γιγαντιαίοι σπόγγοι των θαλάσσιων βουνών της Κεντρικής Αρκτικής).

«Υπάρχει ένα στρώμα νεκρού υλικού στο περιβάλλον όπου ζουν τα σφουγγάρια», λέει ο καθηγητής Antje Boetius του Ινστιτούτου Alfred Wegener στο Bremerhaven, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής στην Αρκτική.

«Επιτέλους συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο ερώτημα: γιατί τα σφουγγάρια είναι άφθονα; Επειδή μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την οργανική ύλη με τη βοήθεια συμβιωτικών οργανισμών (symbiots)». Οι συμβιωτικοί οργανισμοί (symbiot) είναι φυτά ή ζώα που ζουν σε συμβίωση. Η συμβίωση είναι μια μορφή συνύπαρξης δύο διαφορετικών ειδών οργανισμών, που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελή σχέση.

Και ενώ τα σφουγγάρια περνούσαν το χρόνο τους «απολαμβάνοντας» απολιθώματα, τα συμβιωτικά βακτήρια που τους βοήθησαν να τα χωνέψουν, πιθανότατα πολλαπλασιάστηκαν. Τα σφουγγάρια ενηλίκων μεταδίδουν αυτό το ιδιαίτερα προσαρμοσμένο μικροβίωμα (microbiom) στην επόμενη γενιά όταν αναπαράγονται. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που κατοικούν ένα οικοσύστημα ή οικότοπος.

Τα σφουγγάρια λειτουργούν και ως «μηχανικοί οικοσυστήματος», διατηρώντας την ομοιόσταση.

Πηγή:www.ertnews.gr