Home Featured Άρση των ισραηλινών περιορισμών μετακίνησης για τους κατοίκους Αλεβίτικου χωριού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Άρση των ισραηλινών περιορισμών μετακίνησης για τους κατοίκους Αλεβίτικου χωριού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

0
Άρση των ισραηλινών περιορισμών μετακίνησης για τους κατοίκους Αλεβίτικου χωριού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Από σήμερα, Τετάρτη και ύστερα από 22 χρόνια, αίρεται το ειδικό καθεστώς ελεγχόμενης διακίνησης για τους κατοίκους του χωριού Γάτζιαρ, το βόρειο τμήμα του οποίου βρίσκεται εντός της λιβανικής επικράτειας και το νότιο τμήμα του υπάγεται στις ισραηλινές αρχές που ασκούν κρατική εξουσία στα Υψώματα του Γκολάν.

Το Γάτζιαρ κατοικείται από 2.500 Αλεβίτες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαθέτουν διπλή υπηκοότητα, λιβανική και ισραηλινή. Από το έτος 2000, οπότε και το Ισραήλ αποχώρησε από τον Νότιο Λίβανο, οι κάτοικοι του Γάτζιαρ υποχρεούνται να λάβουν ειδική άδεια διακίνησης από την τοπική ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση προκειμένου να μετακινηθούν εντός του Ισραήλ.

Η αιτία που οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν το ειδικό αυτό καθεστώς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σημείο ελέγχου που να εμποδίζει τους κατοίκους του χωριού να μετακινούνται προς και από την λιβανική επικράτεια. Παράλληλα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημειώθηκαν πολλά περιστατικά λαθρεμπορίας όπλων και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, με ενδιάμεσο σταθμό το συγκεκριμένο χωριό.

Στην περιοχή πλησίον του Γάτζιαρ, το καλοκαίρι του 2006 η οργάνωση Χεζμπολάχ απήγαγε ισραηλινούς στρατιώτες, γεγονός που προκάλεσε πολεμική σύρραξη. Ως αποτέλεσμα εκείνης της εξέλιξης το ειδικό καθεστώς ελεγχόμενης διακίνησης των κατοίκων του Γάτζιαρ αυστηροποιήθηκε εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι χθες, δεν επιτρεπόταν σε Ισραηλινούς πολίτες ή σε αλλοδαπούς τουρίστες να διανυκτερεύσουν στο Γάτζιαρ ενώ η είσοδός τους σε αυτό, ανεξαρτήτου χρονικής διάρκειας, υπέκειτο σε ειδική άδεια του στρατού.

Πρόσφατα, το κοινοτικό συμβούλιο του Γάτζιαρ αποφάσισε να αναγείρει φράχτη με κάμερες ασφαλείας και ηλεκτρονικούς αισθητήρες, αποκόπτοντας το χωριό από την λιβανική επικράτεια. Η απόφαση του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου, πέραν από τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται, βασίζεται στο ότι η άρση του ειδικού καθεστώτος ελεγχόμενης διακίνησης εκ μέρους του Ισραήλ θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, κατά το παράδειγμα κοντινών ισραηλινών ορεινών κωμοπόλεων που προσελκύουν επισκέπτες από το υπόλοιπο Ισραήλ και το εξωτερικό.

Από σήμερα, κάθε Ισραηλινός ή αλλοδαπός επισκέπτης θα μπορεί να εισέρχεται στο Γάτζιαρ και να διανυκτερεύει χωρίς την ανάγκη να εφοδιαστεί με ειδική άδεια εισόδου, και παράλληλα, οι μόνιμοι κάτοικοί του θα δικαιούνται να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς στην ισραηλινή επικράτεια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα κρατικά ισραηλινά μέσα, θα συνεχιστεί η διακριτική στρατιωτική παρουσία στο νότιο τμήμα του Γάτζιαρ και το ειδικό καθεστώς της ‘κλειστής στρατιωτικής περιοχής’, που ανέκαθεν ίσχυε από το τέλος του Πολέμου των Έξι Ημερών μέχρι και σήμερα, θα διατηρηθεί.

Πηγή:ΚΥΠΕ