X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΒαθιά ανησυχία Μπορέλ για ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ για Βαρώσια, απαράδεκτη μονομερής...

Βαθιά ανησυχία Μπορέλ για ανακοινώσεις Ερντογάν – Τατάρ για Βαρώσια, απαράδεκτη μονομερής απόφαση, λέει

Βαθιά ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως “αποτελούν μια απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του στάτους των Βαρωσίων”.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Μπορέλ αναφέρει πως “η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τα Βαρώσια, που πρέπει να τύχουν πλήρους σεβασμού – περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992)”.

Υπογραμμίζει πως “δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά τις αυριανές κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα ανάλογα”, προσθέτει.

Ακόμη, αναφέρει πως “η ΕΕ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και νέων προκλήσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ”.

Ο κ. Μπορέλ σημειώνει πως “η ΕΕ καλεί για τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελευθερία διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλήθηκε στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να διεξάγει τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι εντεταλμένη”.

“Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία”, καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share