Home Featured Βελγίο: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθών

Βελγίο: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθών

0
Βελγίο: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθών

Οι Βέλγοι θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των μισθών τους, σύμφωνα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από τον κυβερνώντα συνασπισμό.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν εργάσιμες ημέρες με περισσότερες ώρες για να επωφεληθούν από ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο.

Οι Βέλγοι θα μπορούν να επιλέξουν να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα αντί για 8, γράφει το Reuters. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να αλλάζουν το πρόγραμμα εργασίας τους από εβδομάδα σε εβδομάδα, για να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους.

Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν το αίτημα των εργαζομένων για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εργάζονται τον ίδιο αριθμό ωρών με πριν, αλλά οι εργοδότες θα πρέπει να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο είπε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας ήταν η δημιουργία μιας πιο δυναμικής και παραγωγικής οικονομίας.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν προσφέρει τον ίδιο δυναμισμό με άλλα κράτη. «Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί. Με αυτή τη συμφωνία θέσαμε το σημείο αναφοράς για μια επιτυχημένη οικονομία».

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δοκιμάστηκε στην Ισλανδία μεταξύ 2015 και 2019 και έκτοτε έχει γίνει το προτιμώμενο μοντέλο του 85% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Η Σκωτία άρχισε να δοκιμάζει αυτό το μοντέλο τον περασμένο μήνα και έχει διαθέσει 10 εκατομμύρια £ στις συμμετέχουσες εταιρείες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε πρόσφατα ένα τετραήμερο πιλοτικό πρόγραμμα με τουλάχιστον 30 εταιρείες να συμμετέχουν. Παρόμοιες προσεγγίσεις λαμβάνουν χώρα στην Ουαλία.

Ο Ντε Κρο είπε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν – λίγο πάνω από το 71 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών έχουν δουλειά, 10 τοις εκατό λιγότερο από ό, τι στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Ο ομοσπονδιακός συνασπισμός του Βελγίου στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό των εργαζομένων στο 80% έως το 2030. Το κλειδί για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, σύμφωνα με τον Ντε Κρο, είναι περισσότερη «ελευθερία για τους εργαζόμενους».

Στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει επίσης ένα σύνολο άκαμπτων κανόνων που δεν αρέσουν ιδιαίτερα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στις εταιρείες με τουλάχιστον 20 υπαλλήλους θα πρέπει να προσφερθούν επιλογές «αποσύνδεσης», με άλλα λόγια – χαλάρωση, μετά τις ώρες εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαιτείται πλέον να απαντούν στο τηλέφωνο ή στο email μεταξύ 23:00 και 5 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας τους από τη μία εβδομάδα στην άλλη και όσοι έχουν μεταβλητό πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν τις ώρες εργασίας τους μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή:www.ertnews.gr