X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣBig Purple Tomato: Μωβ ντομάτες γενετικά τροποποιημένες στα αμερικανικά τραπέζια την ερχόμενη...

Big Purple Tomato: Μωβ ντομάτες γενετικά τροποποιημένες στα αμερικανικά τραπέζια την ερχόμενη άνοιξη

Μωβ ντομάτες γενετικά τροποποιημένες μετά απο απόφαση των αμερικανικών αρχών θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να αγοράσουν σπόρους και να καλλιεργήσουν τη «Big Purple Tomato».

Μωβ ντομάτες γενετικά τροποποιημένες ώστε να είναι γεμάτες αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες θα μπορούσαν να βρεθούν στα αμερικανικά τραπέζια την ερχόμενη άνοιξη, χάρη σε μια πρόσφατη απόφαση των αμερικανικών αρχών.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) πρόσφατα υπέγραψε μια αναθεώρηση που θα επιτρέψει στους ανθρώπους στις ΗΠΑ να αγοράσουν σπόρους και να καλλιεργήσουν τη «Big Purple Tomato» που αναπτύχθηκε από το Norfolk Plant Sciences (NPS) ξεκινώντας από το πρώτο μέρος του έτους 2023 .

Οι γενετικά τροποποιημένες μοβ ντομάτες εγκρίθηκαν αφού οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι δεν ήταν πιο ευάλωτες στα παράσιτα από τις κανονικές ντομάτες.

«Είναι φανταστικό, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπιανα αυτή τη μέρα. Τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου να φέρω υγιεινές μοβ ντομάτες σε ανθρώπους που ενθουσιάζονται να τις φάνε», είπε η καθηγήτρια Cathie Martin, η οποία δημιούργησε τη Big Purple Tomato στο John Innes Center στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μωβ ντομάτες αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή Martin και την ομάδα της στο John Innes Center το 2008. Δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μια σχετικά απλή γενετική τροποποίηση που εκπαίδευσε τα φυτά να παράγουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, της ισχυρής χρωστικής ουσίας που μπορεί επίσης να βρεθεί φυσικά σε τρόφιμα όπως βατόμουρα, κόκκινο λάχανο και ένα σωρό άλλα τρόφιμα που συχνά αποκαλούνται «υπερτροφές».

Η κόκκινη ντομάτα περιέχει ήδη γονίδια για την παραγωγή ανθοκυανινών, αλλά αυτά δεν «αναβαίνουν» στα περισσότερα φρούτα. Υπάρχουν επίσης μερικές ποικιλίες ντομάτας με μοβ δέρμα, αν και η σάρκα τους δεν περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών.

Για να ενεργοποιήσουν την έμφυτη ικανότητα της ντομάτας να παράγει ανθοκυανίνες, οι επιστήμονες πρόσθεσαν δύο γονίδια από το snapdragon, ένα λουλούδι με έντονα χρώματα που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Όχι μόνο φαίνονται όμορφα, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών συνδέονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα οφέλη και ορισμένοι ερευνητές λένε ότι οι ανθοκυανίνες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια δύσκολη αγορά για επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Η δεκαετία του 1990 έφερε το Flavr Savr, μια ντομάτα που τροποποιήθηκε γενετικά για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξημένη αντοχή στους μύκητες και ελαφρώς διαφορετική υφή. Ωστόσο μετά από 3 χρόνια η παραγωγή του Flavr Savr σταμάτησε (1997). Ανησυχώντας για το λεγόμενο concept “Frankenfood”, το αμερικανικό κοινό απλώς δεν εκτιμούσε τις γενετικά τροποποιημένες ντομάτες.

Ίσως όμως οι προτιμήσεις να έχουν αλλάξει στο μεταξύ, και οι πολίτες των ΗΠΑ είναι πλέον έτοιμοι για την Big Purple Tomato.

Πηγή:http://www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share