Home Featured Βιονικά μάτια: Η τεχνολογία που στοχεύει να δώσει όραση σε άτομα με τύφλωση

Βιονικά μάτια: Η τεχνολογία που στοχεύει να δώσει όραση σε άτομα με τύφλωση

0
Βιονικά μάτια: Η τεχνολογία που στοχεύει να δώσει όραση σε άτομα με τύφλωση

Πριν από έναν χρόνο περίπου υπήρχαν κάποια ασυνήθιστα πρόβατα στην Αυστραλία, με εξαιρετικά οξεία όραση.

Το μικρό κοπάδι πέρασε τρεις μήνες το 2021 με βιονικά, τεχνητά μάτια, που εμφυτεύτηκαν χειρουργικά πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους. Τα πρόβατα αυτά ήταν μέρος μιας ιατρικής δοκιμής που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους με κάποιους τύπους τύφλωσης ώστε να μπορέσουν να δουν ξανά.

Ο συγκεκριμένος στόχος της δοκιμής στα πρόβατα ήταν να διαπιστωθεί εάν η εν λόγω συσκευή, το Phoenix 99, προκαλούσε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες φυσικές αντιδράσεις – το βιονικό μάτι ήταν τελικά ανεκτό από τα ζώα. Ως αποτέλεσμα, έχει πλέον υποβληθεί αίτηση για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους. Το έργο πραγματοποιείται από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η συσκευή Phoenix 99 συνδέεται ασύρματα με μια μικρή κάμερα που είναι προσαρτημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά και λειτουργεί διεγείροντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του χρήστη. Ο αμφιβληστροειδής είναι το στρώμα των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά μηνύματα, τα οποία αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου και επεξεργάζονται αυτό που βλέπουμε.

Η συσκευή Phoenix 99 είναι σε θέση να παρακάμπτει τα ελαττωματικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και να «ενεργοποιεί» εκείνα που εξακολουθούν να λειτουργούν. «Δεν υπήρξαν απροσδόκητες αντιδράσεις από τον ιστό γύρω από τη συσκευή και αναμένουμε ότι θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της για πολλά χρόνια», λέει ο Samuel Eggenberger, βιοϊατρικός μηχανικός στη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.