Home Featured Βουτιά 25% στις εξαγωγές ρωσικού αερίου το 2022, ψάχνουμε νέες αγορές λέει ο Νόβακ

Βουτιά 25% στις εξαγωγές ρωσικού αερίου το 2022, ψάχνουμε νέες αγορές λέει ο Νόβακ

0
Βουτιά 25% στις εξαγωγές ρωσικού αερίου το 2022, ψάχνουμε νέες αγορές λέει ο Νόβακ

Βουτιά 25% παρουσίασαν το 2022 οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις της Μόσχας με βασικούς αγοραστές στην Ευρώπη.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ απέδωσε την πτώση στις εξαγωγές «στην άρνηση ευρωπαϊκών κρατών να αγοράσουν ρωσικό αέριο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού φυσικού αερίου, προχώρησε σε δραστική μείωση των εισαγωγών μέσα στο 2022.

Σε άρθρο του εξειδικευμένο περιοδικό «Energy Policy», απέδωσε επίσης την πτώση στις εξαγωγές φυσικού αερίου στο «σαμποτάζ» των αγωγών.

«Η συνολική παραγωγή αερίου το 2022 ήταν 673,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25,1% στα 184,4 bcm», σημείωσε ο Νόβακ.

Είπε ότι ενώ οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν απότομα, οι αντίστοιχες σε νέους αγοραστές, ειδικότερα στην Κίνα, αυξάνονται ταχύτατα.

«Το ημερήσιο ρεκόρ αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού της Σιβηρίας ξεπεράστηκε πέραν της μιας φοράς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα η προμήθεια αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού στη Σιβηρία αυξήθηκαν κατά 48% και έφτασαν στο ιστορικό μέγιστο σημείο των 15,4 bcm».

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο μέλλον, η Ρωσία εργάζεται να μετατοπίσει τις ενεργειακές εξαγωγές σε χώρες, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα ή δεν κατέκριναν τις επιθετικές ενέργειες της στην Ουκρανία.

«Σήμερα συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να βρίσκουμε νέες αγορές. Φέτος σκοπεύουμε να εξαγάγουμε πέραν του 80% των πετρελαϊκών εξαγωγών και 75% πετρελαϊκών προϊόντων σε φιλικές χώρες», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ