X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔε θα μας κάμψουν οι ρωσικές επιθέσεις κατά υποδομών, δηλώνει ο Ζελένσκι

Δε θα μας κάμψουν οι ρωσικές επιθέσεις κατά υποδομών, δηλώνει ο Ζελένσκι

Συνέντευξη στους Financial Times με την οποία διαβεβαιώνει πως η νέα στρατηγική της Ρωσίας να χτυπά τις υποδομές της Ουκρανίας ρίχνοντας τη χώρα στο σκοτάδι, δε θα κάμψει την αποφασιστικότητα των συμπατριωτών του να απελευθερώσουν όλη την κατεχόμενη ουκρανική γη, έχει παραχωρήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύρραξη ως «πόλεμο δύναμης και αντοχής» και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική λήξη του πολέμου μέχρι η Ρωσία να αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει.

«Πρέπει να επιστρέψουμε όλα τα εδάφη… διότι πιστεύω πως το πεδίο της μάχης είναι ο τρόπος όταν δεν υπάρχει διπλωματία», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Αν δεν μπορέσεις να πάρεις πίσω τα εδάφη σου ολοκληρωτικά, ο πόλεμος απλώς παγώνει. Είναι ζήτημα χρόνου πριν επαναρχίσει», πρόσθεσε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνουν οι FT, την Τετάρτη οι Ρώσοι εκτόξευσαν 70 πυραύλους κατά στόχων ουκρανικών υποδομών βυθίζοντας στο σκοτάδι και αφήνοντας χωρίς νερό περίπου το 80% της χώρας.

Από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο, το οποίο επίσης δεν είχε νερό χθες, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι αυτού του είδους τα πλήγματα είναι αδιανόητα στο σύγχρονο κόσμο. «Είναι το είδος του περιστατικού που δεν έχει συμβεί δεν ξέρω κι εγώ για πόσα χρόνια, ίσως 80, 90 χρόνια. Μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπήρχε απολύτως κανένα φως», σχολίασε.

Εξήρε τις κρατικές αρχές της χώρας για την εντατική προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, αν και η εφημερίδα σημειώνει ότι μειώνονται τα αποθέματα μετασχηματιστών από τη σοβιετική εποχή για την αντικατάσταση αυτών που δε λειτουργούν πλέον στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας λόγω των ρωσικών επιθέσεων. Πλέον το Κίεβο ζητά ανταλλακτικά από την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ο δε Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ έχει δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το εξωτερικό μόνο για να επιδιορθώσει το σύστημα παροχής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος  κάλεσε επίσης τους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν περισσότερο αντιαεροπορικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι κρίσιμες υποδομές, καθώς επίσης και ντίζελ αλλά και φυσικό αέριο για τη λειτουργία γεννητριών και την αποκατάσταση της παροχής.

Η εκτίμηση του Ουκρανού ηγέτη είναι πως με τις επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών, οι Ρώσοι δείχνουν πως δεν έχουν πρόθεση να διαπραγματευθούν τη λήξη του πολέμου.

Αναγνώρισε δε τη «σύγχυση» και την ανησυχία αναφορικά με την πρόθεση της Ουκρανίας να διεκδικήσει την ανάκτηση της Κριμαίας, αλλά επέμεινε. «Αν κάποιος είναι έτοιμος να μας προσφέρει έναν τρόπο αναφορικά με την άρση κατοχής της Κριμαίας με μη στρατιωτικά μέσα, θα τον υποστήριζα. Αν η λύση δεν περιλαμβάνει την άρση κατοχής και περιλαμβάνει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κανένας δεν πρέπει να χάνει το χρόνο του. Είναι χάσιμο χρόνου», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share