Home Featured Δεν ανησυχεί πλέον για τα πλάνα της Ιαπωνίας για απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, λέει η Μικρονησία

Δεν ανησυχεί πλέον για τα πλάνα της Ιαπωνίας για απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, λέει η Μικρονησία

0
Δεν ανησυχεί πλέον για τα πλάνα της Ιαπωνίας για απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, λέει η Μικρονησία

Η Μικρονησία, νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, και ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της ιαπωνικής απόφασης να απορρίψει νερό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ανησυχεί πλέον για το σχέδιο, καθώς η Κίνα εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχία.

Ο Πρόεδρος της Μικρονησίας, Ντέιβιντ Πανουέλο, ο οποίος, σε μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι εξέφρασε πολύ μεγάλη ανησυχία για την απόρριψη του ραδιενεργού νερού, είπε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ότι τώρα αισθάνεται άνετα με αυτή την κίνηση, που αναμένεται να γίνει αυτή την άνοιξη.

«Η χώρα μας δεν φοβάται ή ανησυχεί πλέον για αυτό το θέμα τώρα, καθώς εμπιστευόμαστε την πρόθεση και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ιαπωνίας να μην βλάψει τα κοινά ωκεάνια συμφέροντά μας», είπε ο Πανουέλο σε δημοσιογράφους στην ένωση δημοσιογράφων Ιαπωνίας.

Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi, περίπου 220 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο, υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό 9,0 Ρίχτερ και τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, προκαλώντας κατάρρευση τριών αντιδραστήρων.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι νερού που χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των αντιδραστήρων μετά την καταστροφή, αρκετά για να γεμίσουν περίπου 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, αποθηκεύονται σε τεράστιες δεξαμενές στο εργοστάσιο.

Η αλλαγή στάσης του Πανουέλο αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο σε ένα σχέδιο που συνάντησε σκληρή αντίσταση από Ιάπωνες ψαράδες και πυροδότησε παρόμοιες διαμαρτυρίες από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Κορέας και άλλων νησιών του Ειρηνικού.

Η Ιαπωνία είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν ότι είναι ασφαλές να διοχετευτεί το νερό, το οποίο θα φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και θα εξακολουθεί να περιέχει ίχνη τριτίου, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, με 17 μέλη, μεταξύ τους και η Μικρονησία, είχε ζητήσει από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα να καθυστερήσει την απελευθέρωση αυτού του νερού λόγω φόβου ότι η αλιεία θα μολυνθεί.

Ο Πανουέλο είπε στους δημοσιογράφους ότι το Φόρουμ θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία για το θέμα και ότι η αλλαγή στάσης της Μικρονησίας ήρθε μετά από «πολύ, πολύ ενδελεχείς διαβουλεύσεις» με το Τόκιο.

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Κίνας έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης νερού στον Ιάπωνα ομόλογό του σε συνομιλίες την Πέμπτη, σύμφωνα με μια σύνοψη της μεταξύ τους συνομιλίας που δημοσιεύτηκε από την Κίνα.

«Η Κίνα και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν σοβαρά για τη μονομερή απόφαση της Ιαπωνίας να απορρίψει νερό με πυρηνική ρύπανση στη θάλασσα και ελπίζουν ότι η Ιαπωνία θα το χειριστεί αποτελεσματικά με ανοιχτό, διαφανή, επιστημονικό και ασφαλή τρόπο», δήλωσε η Κίνα.

Πηγή:ΚΥΠΕ