X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔεν είναι «εγγυημένα προστατευμένες» οι συνομιλίες Ρώσων πολιτών στην ΕΕ λόγω παρακολουθήσεων,...

Δεν είναι «εγγυημένα προστατευμένες» οι συνομιλίες Ρώσων πολιτών στην ΕΕ λόγω παρακολουθήσεων, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Ρωσία παρακολουθεί επισταμένως το συνεχιζόμενο σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση από «τις Αρχές σειράς ευρωπαϊκών κρατών κατασκοπευτικών προγραμμάτων για πολιτικούς σκοπούς» και καλεί τους Ρώσους πολίτες, που διαμένουν ή μετακινούνται στην ΕΕ να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι συνομιλίες τους δεν μπορούν να είναι «εγγυημένα προστατευμένες», δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου ο αναπληρωτής επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο σχέδιο έκθεσης της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιβάν Νιτσάγεφ παρέθεσε την εκτίμηση ότι «η ηγεσία σειράς χωρών της Ευρώπης (Πολωνίας, Ελλάδας κ.ο.κ.) χρησιμοποιούσε δραστήρια τα κατασκοπευτικά προγράμματα Pegasus, Predator κ.ά. (κυρίως ισραηλινής παραγωγής)», σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση μη αρεστών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματικών κύκλων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι «οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποδειχθέντα προγράμματα αγοράζονταν από τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις μέσω εξειδικευμένων εταιρειών, οι οποίες είχαν έδρα στη Βουλγαρία και την Κύπρο» και σύμφωνα με τα στοιχεία τους «τα κράτη αυτά μετατράπηκαν σε πραγματικό “ασφαλές λιμάνι” για την επανεξαγωγή κατασκοπευτικών προγραμμάτων λόγω της ανεπάρκειας της εθνικής νομοθεσίας και των μηχανισμών ελέγχου της δραστηριότητας των ΙΤ εταιρειών». Ο Ρώσος διπλωμάτης συμπλήρωσε ότι «η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε εν τοις πράγμασι από την κυπριακή ηγεσία κατά τις κοινοβουλευτικές ακροάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση της αναφερθείσας έκθεσης της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου».

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων ως παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η ΕΕ, η οποία έχει συνηθίσει να καταγγέλλει με διδακτικό τόνο άλλους για “μη δημοκρατικότητα”, επέδειξε στην πράξη αδυναμία να ελέγξει την αποχαλίνωση των ολοκληρωτικών τάσεων στο έδαφός της», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

«Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί επιβεβαιώνει ότι σήμερα στην ΕΕ ουδείς μπορεί να είναι εγγυημένα προστατευμένος από την καταγραφή των συνομιλιών από πλευράς ξένων μυστικών υπηρεσιών. Καλούμε επιτακτικά τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν, είτε μετακινούνται στην ΕΕ, να λαμβάνουν υπόψη αυτό το δεδομένο κατά τη χρήση τηλεπικοινωνιακών-πληροφοριακών συσκευών» κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share