Home Featured Δεν επηρεάζονται οι φυσικοί οικότοποι στη θαλάσσια περιοχή Μουλιά, απαντούν σε δημοσίευμα αρμόδια Τμήματα

Δεν επηρεάζονται οι φυσικοί οικότοποι στη θαλάσσια περιοχή Μουλιά, απαντούν σε δημοσίευμα αρμόδια Τμήματα

0
Δεν επηρεάζονται οι φυσικοί οικότοποι στη θαλάσσια περιοχή Μουλιά, απαντούν σε δημοσίευμα αρμόδια Τμήματα

Για «ανακρίβειες» σε δημοσίευμα που αναφέρεται σε “υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και ειδών της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ) Μουλιά” κάνουν λόγο το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των Τμημάτων, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «philenews», ημερομηνίας 17/12/2022 με τίτλο «Περιβαλλοντικό Έγκλημα στην Πάφο», περιλαμβάνονται “ανακρίβειες” σε σχέση με την αξιολόγηση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το έργο «Προστασία και βελτίωση των νοτιοδυτικών ακτών των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου» και τυχόν επιπτώσεις στη «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά-CY4000006» του Δικτύου «Natura 2000».

Η αναφορά που γίνεται στο δημοσίευμα αναφορικά με επηρεασμό και υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και ειδών της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) Μουλιά, “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ΘΠΠ Μουλιά χωροθετείται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα προτεινόμενα έργα και προς την ανοικτή θάλασσα και όχι στην παράκτια/παραλιακή ζώνη που θα υλοποιηθεί το εν λόγω έργο, αναφέρουν. Πέραν της μεγάλης απόστασης, παρεμβάλλεται και το μεγάλο βάθος νερού, γύρω στα 15 περίπου μέτρα, σημειώνεται. “Με αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται καμία σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση στην περιοχή «Μουλιά» από την κατασκευή και λειτουργία των κυματοθραυστών”, αναφέρουν τα Τμήματα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των θαλασσοπουλιών, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αυτή την περίοδο εκπονείται ειδική ερευνητική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2023, η οποία θα δώσει σφαιρική εικόνα για την ευρύτερη περιοχή. “Αν και από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, διαφαίνεται ότι η βραχονησίδα των Μουλιών ενδέχεται να είναι σημαντική για τα θαλασσοπούλια, σημειώνεται ότι η πιο κοντινή απόσταση των έργων από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυμαίνεται στα 1.400 μ. περίπου. Ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την πτηνοπανίδα”, σημειώνουν τα αρμόδια Τμήματα.

Τέλος, η περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη και συναξιολόγησε τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν, τα συμπληρωματικά στοιχεία, τις θέσεις των μελών της Επιτροπής των εμπλεκόμενων τμημάτων, των τοπικών Αρχών, καθώς και τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα του χώρου, ενώ λήφθηκε υπόψη και η απαγόρευση της χωροθέτησης και κατασκευής κυματοθραυστών και προβόλων εντός ή και πλησίον της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά-CY4000006» του Δικτύου «Natura 2000», αναφέρει η ανακοίνωση.

“Η θέση της Περιβαλλοντικής Αρχής καθώς και συνοπτικό σημείωμα με τις θέσεις των Τμημάτων για το έργο αναλύονται λεπτομερώς στην Περιβαλλοντική Έγκριση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος”, καταλήγει.

Πηγή:ΚΥΠΕ