Home ΤΟΜΕΙΣ Δεν έχουν ανοσία στον κορωνοϊό οι νέοι, επισημαίνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Δεν έχουν ανοσία στον κορωνοϊό οι νέοι, επισημαίνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

0
Δεν έχουν ανοσία στον κορωνοϊό οι νέοι, επισημαίνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Οι νέοι δεν έχουν ανοσία στον ιό, σημειώνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Σε σημερινή ανακοίνωση στην οποία δίνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι ο ατομικός κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2 στους νέους φαίνεται να είναι μικρότερος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, οι νέοι δεν έχουν ανοσία στον ιό.

«Μπορεί να μολυνθούν, να νοσήσουν και να συμμετέχουν στη μετάδοση του ιού. Όσο οι νέοι μένουν ανεμβολίαστοι, αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -που για κάποιο λόγο δεν έλαβαν ή δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο- και τα οποία είναι πιθανότερο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία», τονίζουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Με τον εμβολιασμό των νέων, επιτυγχάνεται ανοσοποίηση ενός ποσοστού του πληθυσμού, το οποίο επιτρέπει την ανοσοποίηση ενός ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού που απαιτείται, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία. Το όριο, δηλαδή, των εμβολιασμένων ατόμων πάνω από το οποίο ο ιός δεν θα βρίσκει πλέον αρκετά άτομα για να μολύνει, γεγονός που θα τον εμποδίζει να αναπαραχθεί και να εξαπλώνεται.

Συνεπώς, η ανοσοποίηση των νέων με τον εμβολιασμό βοηθά στην αναχαίτιση της επιδημίας, σημειώνει.

Επίσης, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος και με τις δυο δόσεις είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να επιτευχθεί ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και προστασία από τις νέες μεταλλάξεις.

Σε ερώτηση τι γνωρίζουμε για την ενδεχόμενη ανάγκη χορήγησης 3ης δόσης των εμβολίων (ή 2ης δόσης για το εμβόλιο Janssen, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σημειώνουν ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας παρέχουν τα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 και αν θα χρειαστεί η χορήγηση 3ης δόσης (ή 2ης δόσης για το Janssen).

Η διάρκεια της προστασίας που παρέχεται από τον εμβολιασμό αναμένεται ότι είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ανοσία, η οποία αποκτάται μετά τη φυσική λοίμωξη (μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό).

Με τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός εμβολίου, έχουμε πληροφορίες μόνο για τη διάρκεια της ανοσίας για όσο διάστημα διαρκούν οι κλινικές δοκιμές. Η συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι απαραίτητη καθώς διάφοροι παράγοντες, όπως η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και η γεωγραφική περιοχή, μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, σημειώνει, με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αν τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 απαιτούν αναμνηστική δόση ή ετήσια χορήγηση όπως συμβαίνει με το εμβόλιο για τη γρίπη.

Σε ερώτηση αν μπορούν τα εμβόλια COVID-19 να χορηγηθούν στα παιδιά η ανακοίνωση σημειώνει ότι αν και λιγότερα παιδιά έχουν νοσήσει με COVID-19 σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV2, να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Στο παρόν στάδιο, το μοναδικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, το οποίο έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι το Comirnaty (Pfizer/BioNTech).

Ερωτηθείς πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια COVID-19 έναντι της μετάλλαξης delta (ινδική μετάλλαξη), η ανακοίνωση τονίζει ότι σύμφωνα με το ΕCDC (European Centre for Disease Prevention and Control), με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη delta είναι 40-60% πιο μεταδοτική από άλλες κυκλοφορούντες στην κοινότητα μεταλλάξεις και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Επίσης, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου 2021, θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκαταρκτικά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη delta μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία εκ των δύο δόσεων όλων των διαθέσιμων εμβολίων. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας, η λήψη δύο δόσεων από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι νοσηλείας μετά από μόλυνση από τη μετάλλαξη delta (Ινδική μετάλλαξη) και από τις επιπτώσεις της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον WHO (World Health Organization), επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer-BioNTech (Comirnaty) και AstraZeneca (Vaxzevria) κατά της μετάλλαξης Delta (88% για το Pfizer/BioNTech-Comirnaty και 67% για το AstraZeneca-Vaxzevria).

Σε ερώτηση γιατί δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια Sputnik V και Novavax στην Κύπρο οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σημειώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να εγκριθούν και να χρησιμοποιηθούν νοουμένου ότι συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας όπως ορίζονται στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ και αφού διασφαλιστεί, μέσα από την επιστημονική αξιολόγηση της αίτησης που υποβάλλεται για άδεια κυκλοφορίας, ότι τα συνολικά οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων τους.

Τα διαθέσιμα εμβόλια στην Κύπρο είναι αυτά τα οποία έχουν αξιολογηθεί και έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εμβόλια Sputnik V και Novavax μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά βρίσκονται υπό διαδικασία κυλιόμενης ανασκόπησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ