X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΔεν υπάρχει κοινό έδαφος για δεύτερη διάσκεψη στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ο...

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για δεύτερη διάσκεψη στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τατάρ

Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια δεύτερη διάσκεψη όπως εκείνη στη Γενεύη, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη όπου θα έχει ανεπίσημες διμερείς επαφές και θα μεταφέρει τις απόψεις του «λαού» και τις δικές του εξηγώντας τις «πραγματικότητες της Κύπρου».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μετά από συνάντηση χθες ο κ. Τατάρ επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι η ομοσπονδία ανήκει στο παρελθόν και δεν κατέστη δυνατό να επιτύχει, υποστηρίζοντας ότι «η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί και η ένωσή της με την Ελλάδα». Δεν πρόκειται, είπε, να σταματήσουν να αντιστέκονται σε αυτό τον στόχο.

Πρόσθεσε ότι όλος ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη, η Βρετανία και οι Αμερικανοί γνωρίζουν τι συνέβη στην Κύπρο κατά τη δεκαετία του 1960 παρά την ύπαρξη της Συνθήκης Εγγυήσεων και ότι «δολοφονούνταν οι Τ/κ στο νησί».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν άλλαξε η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων παρά τα χρόνια που πέρασαν, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό ένα βήμα που θα οδηγεί τους Τουρκοκύπριους στην περίοδο πριν από το 1974 και το 1960.

Χαρακτηρίζοντας σημαντική την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι αυτή η ασφάλεια επιτεύχθηκε με την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται εδώ για την ειρήνη».

Επανέλαβε την θέση του για μια συμφωνία που θα αφορά δύο κυρίαρχα ίσα κράτη που θα ζουν πλάι-πλάι, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία που θα αποκόψει τους δεσμούς με την Τουρκία εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «μόνο ως μια μεγάλη παγίδα και κόλπο θα μπορούσε να αξιολογηθεί η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να παίξουν αυτό το παιχνίδι.

Το εφικτό στην Κύπρο είναι «η συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι», πρόσθεσε. «Δεν μας δεσμεύει το να έρχεται ένας Αμερικανός και να μιλά έτσι. Εδώ υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, Τούρκοι και Έλληνες. Από εδώ και μπρος δεν είναι δυνατόν να ζήσουν μαζί αυτοί οι δύο λαοί».

Οι Τ/κ διαθέτουν το δικό τους «κράτος», τη δική τους «δημοκρατία» σήμερα, πρόσθεσε.

Σε μήνυμά του για την 1η Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά, «η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη της Κύπρου και τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα, παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας για συμφωνία, συνεχίζει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με κάποιες χώρες και κλιμακώνει την ένταση. Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share