Home ΤΟΜΕΙΣ Δεν υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα, είπε ο Θάνος Πλεύρης

Δεν υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα, είπε ο Θάνος Πλεύρης

0
Δεν υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα, είπε ο Θάνος Πλεύρης

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο ίδιος, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου, με αντικείμενο τις ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι «πλήρως διασφαλισμένη».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το πρόβλημα αφορά αφενός μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και αφετέρου την τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών και σκευασμάτων. Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία, έκανε λόγο για «ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλες τις χώρες».

«Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες, όπως η Κίνα και η Ινδία, και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων», επισήμανε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η κατανάλωση φαρμάκων με τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες παρουσιάζει φέτος στην Ελλάδα 25% έως 40% αύξηση.

Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ο ίδιος απέδωσε την καλύτερη θέση της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα στην ύπαρξη μιας ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, που παράγει γενόσημα φάρμακα, με αντίστοιχες ουσίες των υπό έλλειψη σκευασμάτων.

«Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα ή οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

«Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες», ανέφερε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την πρόσβαση σε αντιπυρετικά σημείωσε ότι «υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση μιας σειράς ελέγχων και παραγγελιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της έλλειψης των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ