Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, λέει ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης

Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, λέει ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης

0
Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, λέει ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης

Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα, δήλωσε τη Δευτέρα ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι μια μακροχρόνια χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει «κατάλληλη».

Ο Καζούο Ουέντα ανέλαβε αυτόν τον μήνα ως Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας από τον Χαρούχικο Κουρόντα, τον μακροβιότερο Διοικητή της Τράπεζας και αρχιτέκτονα μιας νομισματικής πολιτικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο κ. Ουέντα, 71 ετών, αναλαμβάνει τα ηνία με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται υπό πίεση να ακολουθήσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση ανατροπή της υπάρχουσας προσέγγισης της τράπεζας.

«Η Ιαπωνία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση όπου τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σημαντικά», είπε ο κ. Ουέντα στους δημοσιογράφους, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Χαρούχικο Κουρόντα, ο οποίος έγινε κυβερνήτης το 2013, δοκίμασε τα πάντα, από ένα αρνητικό επιτόκιο μέχρι την διοχέτευση τεράστιων ποσών σε κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει την ετοιμοθάνατη οικονομία της Ιαπωνίας.

Όμως, ο στόχος της τράπεζας για πληθωρισμό του 2% παρέμεινε απρόσιτος, με τους μισθούς να παραμένουν επίμονα στάσιμοι.

Οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτιναχθεί έως και 4% τους τελευταίους μήνες, αν και αυξήθηκαν μόλις 3,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιβραδύνοντας από τα υψηλά τεσσάρων δεκαετιών που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες αυξήσεις τιμών είναι σε μεγάλο βαθμό παροδικές και το αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι οι μισθοί στην Ιαπωνία μπορεί τελικά να αυξηθούν, με μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Toyota, η Nintendo και η Uniqlo, η μητρική της Fast Retailing, να ανακοινώνουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους τελευταίους μήνες.

Ο Ουέντα είπε ότι οι αυξήσεις μισθών που επιτεύχθηκαν στις ετήσιες εαρινές διαπραγματεύσεις ήταν “μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη”, αλλά προειδοποίησε ότι θα “πρέπει να μάθουμε εάν αυτό θα συνεχιστεί και θα ριζώσει”.

Πηγή:ΚΥΠΕ