X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔιαδηλωτές έριξαν μαύρο υγρό σε αριστούργημα του Κλιμτ στη Βιέννη

Διαδηλωτές έριξαν μαύρο υγρό σε αριστούργημα του Κλιμτ στη Βιέννη

Ακτιβιστές για το κλίμα έριξαν μαύρο υγρό πάνω από μια γυάλινη οθόνη που προστατεύει το αριστούργημα του Γκούσταβ Κλιμτ «Θάνατος και ζωή» στη Βιέννη τη Τρίτη, σε μια διαμαρτυρία για την αδράνεια για την παγκόσμια θέρμανση.

Το έργο του Αυστριακού ζωγράφου δεν επηρεάστηκε, ανέφερε το Μουσείο Leopold της Βιέννης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κόλπο της Τρίτης ακολουθεί μια σειρά από ενέργειες ακτιβιστών για την ανάδειξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Ακτιβιστές έχουν κολληθεί στην κορνίζα ενός Γκόγια στη Μαδρίτη, έχουν ρίξει σούπα σε οθόνες που καλύπτουν τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Λονδίνο και τη Ρώμη και έχουν κάνει πουρέ πατάτας στο γυαλί πάνω από έναν Κλοντ Μονέ.

«Δεχθήκαμε επίθεση λίγο μετά τις 11:00 π.μ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου Leopold, Κλάους Ποκόρνι.

Η «Τελευταία γενιά Αυστρία», μια ομάδα που κάνει εκστρατεία υπέρ της κυβέρνησης της Βιέννης να σταματήσει τις νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ανέλαβε στο Twitter την ευθύνη για τη στόχευση του πίνακα του Κλιμτ.

Μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες δύο ανδρών να ρίχνουν ένα μαύρο, λιπαρό υγρό στο γυαλί προστατεύοντας το έργο προτού κατασχεθεί από έναν υπάλληλο του μουσείου.

Ένας από τους ακτιβιστές στη συνέχεια κόλλησε τον εαυτό του στην κορνίζα.

Ο διευθυντής του μουσείου Χανς-Πίτερ Ουίπλιγκερ είπε ότι ούτε ο πίνακας ούτε το πλαίσιο είχαν καταστραφεί.

Οι δύο διαδηλωτές δεν συνελήφθησαν, αλλά υπόκεινται σε καταγγελία για σοβαρές υλικές ζημιές και διατάραξη της δημόσιας τάξης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βιέννης.

Η είσοδος στο Μουσείο Leopold ήταν δωρεάν την Τρίτη, ως μέρος μιας ημέρας που χορηγήθηκε από τον αυστριακό όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV.

«Οι ανησυχίες των ακτιβιστών για το κλίμα… είναι βάσιμες, αλλά η επίθεση σε έργα τέχνης είναι σίγουρα ο λάθος τρόπος», είπε ο Ουίπλιγκερ.

Η υφυπουργός Τέχνης και Πολιτισμού της Αυστρίας Αντρέα Μάγιερ δήλωσε ότι είναι λάθος να κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε «ανεπανόρθωτη ζημιά στα έργα τέχνης».

«Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της κλιματικής καταστροφής, όχι αντίπαλοι», είπε.

Δεκάδες από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου εξέδωσαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές που στόχευαν πίνακες «υποτιμούν σοβαρά» τη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί.

Η δήλωση ξεκίνησε από το Prado στη Μαδρίτη και υπογράφηκε από τους διευθυντές περισσότερων από 90 παγκοσμίου φήμης μουσείων, όπως το Guggenheim στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο στο Παρίσι και το Uffizi στη Φλωρεντία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share