Στην απόφαση να ξεκινήσουν διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας με αφορμή τη νέα νομοθεσία για τη δημιουργία επιτροπής έρευνας για τη ρωσική επιρροή στη δημόσια ζωή (η οποία αποκαλείται «νόμος Τουσκ» από τα ΜΜΕ), κατέληξε το Κολέγιο των Επιτρόπων κατά την τακτική εβδομαδιαία συνάντησή του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που πέντε μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από τον ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές στις επόμενες εκλογές στη χώρα.
Η νομοθεσία, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική, έχει βαφτιστεί «νόμος Τουσκ» από τα ΜΜΕ στη χώρα, καθώς θεωρείται πως στόχος της επιτροπής είναι να χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από το να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς σε ανάρτησή του στο Twitter, «το Κολέγιο της @EU_Commission συζήτησε σήμερα την κατάσταση στην Πολωνία σε σχέση με τη νέα νομοθεσία για μια Κρατική Επιτροπή για την Εξέταση της Ρωσικής Επιρροής».
«Σε συνέχεια της συζήτησης, το Κολέγιο συμφώνησε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας» πρόσθεσε ο κ. Ρέιντερς.
Την απόφαση ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η νομοθεσία για τη δημιουργία επιτροπής έρευνας για τη ρωσική επιρροή στη δημόσια ζωή είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που εγείρουν πέντε πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κοινή επιστολή τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με την οποία ζητούν από τον οργανισμό να στείλει παρατηρητές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.
Ειδικότερα, οι πέντε πολιτικές ομάδες σημειώνουν στην επιστολή τους πως το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας πέτυχε την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου στην Κάτω Βουλή στις 26 Μαΐου, μετά την απόρριψή του από τη Γερουσία, και την υπογραφή του σε νόμο στις 29 Μαΐου, και εκφράζουν φόβους «θα αξιοποιηθεί κυρίως για να αποτρέψει μέλη της αντιπολίτευσης από το να αναλάβουν την εξουσία αν εκλεγούν καθώς επιτρέπει την επιβολή απαγόρευσης σε άτομα να ασκούν δημόσια καθήκοντα που σχετίζονται με τον διαμοιρασμό δημόσιων κονδυλίων για μέχρι και 10 χρόνια».
Η νομοθεσία, προσθέτουν, περιέχει τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα «οι οποίες στοχεύουν στο να ποινικοποιήσουν ακόμα και την όποια μορφή ακούσιας επικοινωνίας με ‘‘ξένες υπηρεσίες πληροφοριών’’ ενώ ο πιο πάνω όρος δεν καθορίζεται επακριβώς».
«Μια τέτοια νομοθεσία, αν εγκριθεί, θα εγείρει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την τήρηση του δικαιώματος του εκλεγεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συναθροίζεσαι» προστίθεται. «Θεωρούμε πως πρόκειται για παράδειγμα κυνικής εκμετάλλευσης της Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας για να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού κατά πολιτικών, ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών» σημειώνεται.
Στην επιστολή, στην οποία καταγράφονται και άλλες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και προβληματικά στοιχεία ενόψει των εκλογών, υπογράφουν οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, των Φιλελευθέρων (Renew), Στεφάν Σεζουρνέ και της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν. Σημειώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στο οποίο ανήκουν και ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, είναι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Πηγή:ΚΥΠΕ