X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΔιαδικασίες επί παραβάσει από Κομισιόν κατά Κύπρου και άλλων κρατών μελών για...

Διαδικασίες επί παραβάσει από Κομισιόν κατά Κύπρου και άλλων κρατών μελών για ασφάλεια παιχνιδιών, εργασία, ισότητα, εταιρικό δίκαιο και πτωχεύσεις

Σε δέκα διαδικασίες επί παραβάσει κατά αρκετών κρατών μελών, μεταξύ των οποίων πέντε που περιλαμβάνουν και την Κύπρο, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη κοινοποίηση ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για μεταφορά οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εθνικό τους δίκαιο.

Οι διαδικασίες επί παραβάσει που περιλαμβάνουν την Κύπρο αφορούν:

  • οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών και για την παρουσία αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών στα παιχνίδια (για την οποία η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που λαμβάνει προειδοποιητική επιστολή),
  • οδηγία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας,
  • οδηγία για το εταιρικό δίκαιο και τον εξορθολογισμό των εταιρικών κανόνων για τα ψηφιακά εργαλεία και τις διαδικασίες,
  • οδηγία για πρόληψη της πτώχευσης επιχειρήσεων και για διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και
  • οδηγία για την προώθηση της ισότητας στην αγορά εργασίας μέσω της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για γονείς και φροντιστές.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι παραβάσεις λόγω μη κοινοποίησης αφορούν κράτη μέλη που δεν έχουν κοινοποιήσει στην Κομισιόν ποια μέτρα έχουν λάβει για μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο.

Η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή στα 24 κράτη μέλη που περιλαμβάνονται στη δέσμη που εκδόθηκε την Τετάρτη, και αφορά 10 οδηγίες της ΕΕ των οποίων η προθεσμία μεταφοράς έληξε μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 31ης Αυγούστου 2022. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο. Αν δεν το κάνουν, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το τελευταίο βήμα πριν την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφάλεια των παιχνιδιών

Το 2020 η Επιτροπή εξέδωσε την οδηγία (ΕΕ) 2020/2088 για τη βελτίωση της επισήμανσης των παιχνιδιών που περιέχουν δυνητικά αλλεργιογόνους αρωματικές ουσίες και την οδηγία (ΕΕ) 2020/2089 για την απαγόρευση ορισμένων αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια.

Προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των παιδιών από πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας αρωματικών ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, η Επιτροπή τροποποίησε την οδηγία 2009/48/ΕΚ για την ασφάλεια των παιχνιδιών και επέκτεινε τον κατάλογο των 55 απαγορευμένων αρωματικών ουσιών σε παιχνίδια και υλικά παιχνιδιών, προσθέτοντας την ατρανόλη, τη χλωροατρανόλη και τον μεθυλεπτινεστέρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, 61 επιπλέον αλλεργιογόνοι αρωματικές ουσίες σε παιχνίδια πρέπει να επισημαίνονται στο εκάστοτε παιχνίδι, εάν υπάρχουν πάνω από ένα ορισμένο όριο. Από τις 5 Ιουλίου 2022, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι δύο οδηγίες, οι επιχειρήσεις που πωλούν παιχνίδια πρέπει να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις εν λόγω νέες απαιτήσεις επισήμανσης και τις απαγορεύσεις.

Η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τις δύο οδηγίες για τις αλλεργιογόνους αρωματικές ουσίες στα παιχνίδια έως την προθεσμία της 4ης Ιουλίου 2022 και λαμβάνει σήμερα προειδοποιητική επιστολή.

Δικαιώματα των εργαζομένων

Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας παρέχει στους εργαζομένους το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα, για παράδειγμα όσον αφορά τις αναθέσεις καθηκόντων και τον χρόνο εργασίας, καθώς και το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή.

Η Κομισιόν στέλνει προειδοποιητική επιστολή σε 19 κράτη μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φινλανδία).

Εταιρικό δίκαιο

Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1151 περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες για τη σύσταση ορισμένων τύπων εταιρειών και την καταχώριση διασυνοριακών υποκαταστημάτων, καθώς επίσης να καθιερώσουν την εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων σε μητρώα επιχειρήσεων.

Επίσης, κατέστησε διαθέσιμα, χωρίς χρέωση, περισσότερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις από τα μητρώα επιχειρήσεων μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Πρόληψη της πτώχευσης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση

Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων με στόχο την έγκαιρη πρόληψη της πτώχευσης και τη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος για τους αφερέγγυους επιχειρηματίες ώστε να ορθοποδήσουν. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τους όρους για την έγκαιρη αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Οι έντιμοι αφερέγγυοι επιχειρηματίες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τους μετά από τρία έτη. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας μέσω της εναρμόνισης ορισμένων κανόνων για τα δικαστήρια και τους διαχειριστές διαδικασιών αφερεγγυότητας, καθώς και για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

Τα κράτη μέλη που δεν κοινοποίησαν τα εθνικά μέτρα πλήρους μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο  και θα λάβουν προειδοποιητικές επιστολές είναι: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία.

Προώθηση της ισότητας στην αγορά εργασίας

Η οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής [οδηγία (ΕΕ) 2019/1158] στόχο έχει να διασφαλίσει την ισότητα όσον αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ενθαρρύνοντας την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ των γονέων.

Θέσπισε άδεια πατρότητας, διασφαλίζοντας ότι οι πατέρες / δεύτεροι γονείς έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας κατά τον χρόνο γέννησης του παιδιού. Η οδηγία θεσπίζει επίσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες γονικής άδειας, ενώ τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις μήνες δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από τον έναν γονέα στον άλλο.

Θεσπίζει πέντε εργάσιμες ημέρες άδειας φροντίδας ανά έτος για κάθε εργαζόμενο που προσφέρει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή άτομο που ζει στο ίδιο νοικοκυριό, ενώ παρέχει σε όλους τους εργαζόμενους γονείς παιδιών ηλικίας έως οκτώ ετών και σε όλους τους φροντιστές το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Προειδοποιητικές επιστολές θα λάβουν τα πιο κάτω κράτη μέλη: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share