Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Διαφωνίες στο εσωτερικό για απόφαση σύστασης «Εθνοφυλακής» στο Ισραήλ

Διαφωνίες στο εσωτερικό για απόφαση σύστασης «Εθνοφυλακής» στο Ισραήλ

0
Διαφωνίες στο εσωτερικό για απόφαση σύστασης «Εθνοφυλακής» στο Ισραήλ

Διαφωνίες έχουν εκφραστεί στο Ισραήλ μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της σύστασης της «Εθνοφυλακής», ενός νέου αστυνομικού σώματος με στρατιωτική εκπαίδευση με πολιτικό προϊστάμενο τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας και θα τελεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας από την αστυνομία και τον στρατό.

Την περασμένη Δευτέρα, υπερψηφίσθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Κνέσετ ο κρατικός προϋπολογισμός για τα οικονομικά έτη 2023 και 2024, στον οποίον περιλαμβάνεται και κονδύλιο 2,3 δισ. ευρώ για τη σύσταση της «Εθνοφυλακής» που θα αποτελείται από προσωπικό 3.250 εθνοφυλάκων, ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο, εκφράσθηκαν διαφωνίες μεταξύ του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του νυν Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, για το πρόσωπο που θα διοικεί την υπό σύσταση «Εθνοφυλακή». Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διοικείται από αστυνομικό καριέρας με μακρά πρότερη εμπειρία.

Διχογνωμία εκφράστηκε και ως προς τις αρμοδιότητες που θα έχει το νέο αυτό αστυνομικό σώμα. Ο Νετανιάχου εξέφρασε την άποψη ότι η «Εθνοφυλακή» θα καλείται να επιβάλλει την τάξη μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και όταν σημειώνονται επεισόδια βίας σε αστικά κέντρα που βρίσκονται εντός της ισραηλινής επικράτειας και έχουν μικτό (εβραϊκό και αραβικό) πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης τις διακοινοτικές συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τον περσινό Μάιο στις μικτές πόλεις Λοντ, Άκκο, Ράμλε, Γιάφα και Χάιφα.  Αντιθέτως, ο Μπεν-Γκβιρ εξέφρασε την άποψη ότι η «Εθνοφυλακή» θα πρέπει πρωτίστως να πατάξει την έξαρση της εγκληματικότητας στην αραβική κοινωνία και όχι μόνο σε περιόδους εκτάκτων αναγκών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το Πρωθυπουργικό Γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες και το οργανόγραμμα που θα έχει η «Εθνοφυλακή» θα αποτελέσουν το αντικείμενο εξέτασης από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα ανακοινώσει τις προτάσεις της εντός διαστήματος 90 ημερών αφότου θα συγκροτηθεί σε σώμα.

Η απόφαση να συσταθεί το νέο αστυνομικό σώμα της «Εθνοφυλακής» με στρατιωτική εκπαίδευση και με πολιτικό προϊστάμενο τον νυν Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είχε συμφωνηθεί ως προϋπόθεση για την συγκυβέρνηση του Λικούντ με τα κόμματα της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς «Εβραϊκή Ισχύς», «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και «Νόαμ».

Η κοινοβουλευτική προώθηση του κρατικού προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τα σχετικά κονδύλια αποτέλεσε την προϋπόθεση διατήρησης της συνοχής της παρούσας κυβέρνησης, ενόψει της απόφασης του Νετανιάχου να ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα την διακοπή της διαδικασίας τελικής υπερψήφισης των επίμαχων νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί του τελικού τους περιεχομένου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα τη σύσταση της «Εθνοφυλακής», εκφράζοντας την άποψη ότι θα αποτελέσει έναν κομματικό στρατό του νυν Υπουργού Ενικής Ασφαλείας που θα εξυπηρετήσει την πολιτική του παράταξη.

Επικρίσεις έχουν εκφράσει αξιωματούχοι, εν ενεργεία και μη, από τις τάξεις της αστυνομίας και του στρατού, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη πολλαπλών και επικαλυπτόμενων κέντρων λήψεως αποφάσεων στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων θα βλάψει το αξιόμαχο και την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα του στρατού και της αστυνομίας αντίστοιχα.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδινού Υπουργικού Συμβουλίου, εξέφρασαν αντιρρήσεις Υπουργοί που προέρχονται από το Λικούντ επειδή το ύψος του κονδυλίου που θα απαιτηθεί για τη σύσταση της «Εθνοφυλακής» εκτιμάται ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που θα συνεπάγεται σημαντική μείωση του προϋπολογισμού των δικών τους υπουργείων.

Ως προς αυτό το ζήτημα, τόσο ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, διαβεβαίωσαν ότι δεν γίνουν περικοπές κονδυλίων που προορίζονται για άλλα Υπουργεία.

Πηγή:ΚΥΠΕ