Home Featured Διακριτή η σχέση του λογότυπου του Batman με την DC Comics, έκρινε το ΓΔΕΕ

Διακριτή η σχέση του λογότυπου του Batman με την DC Comics, έκρινε το ΓΔΕΕ

0
Διακριτή η σχέση του λογότυπου του Batman με την DC Comics, έκρινε το ΓΔΕΕ

Το λογότυπο του χαρακτήρα κόμικς Batman είναι διακριτό και σχετίζεται με συγκεκριμένη εταιρεία, αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ σε υπόθεση που αφορά την προσφυγή ιταλικής εταιρείας ρουχισμού κατά του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και της εκδοτικής εταιρείας DC Comics.

Το ΓΔΕΕ έκρινε πως τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία Commerciale Italiana δεν αρκούν για να αποδείξουν πως το εμπορικό σήμα, το οποίο απεικονίζει μια νυχτερίδα μέσα σε οβάλ κύκλο, δεν είχε διακριτό χαρακτήρα κατά την κατάθεση της αίτησης για καταχώρισή του, όπως υποστήριξαν οι ενάγοντες (η εταιρεία και ο μοναδικός μέτοχός της, Λουίτζι Απρίλε).

Όσον αφορά το κοινό, προστίθεται, η διακριτή ιδιαιτερότητα του λογότυπου καθιστά δυνατό τον συσχετισμό της DC Comics με τα αγαθά που συνδέονται με αυτό, καθώς και να ξεχωρίσουν τα εν λόγω προϊόντα από αυτά άλλων εταιρειών.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, η εταιρεία DC Comics η οποία εκδίδει περιοδικά παράγει άλλα είδη προϊόντων με κεντρικό χαρακτήρα τον Batman, κατέθεσε την 1η Απριλίου 1996 αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) για καταχώρησης ως εμπορικού σήματος του λογότυπου του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Η αίτηση εγκρίθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1998.

Το 2019, η εταιρεία Commerciale Italiana κατέθεσε αίτημα στο EUIPO, ζητώντας ακύρωση της καταχώρησης, όσον αφορά τη χρήση του σε ενδύματα και προϊόντα που σχετίζονται με τις γιορτές των καρναβαλιών. Το EUIPO απέρριψε την προσφυγή όσο και την έφεση της εταιρείας, με το επιχείρημα πως βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο συγκεκριμένος χαρακτήρας πάντα σχετιζόταν με τον συγκεκριμένο εκδότη, ενώ οι καταναλωτές δεν έχουν συσχετίσει το συγκεκριμένο λογότυπο με άλλη εταιρεία.

Στη συνέχεια η εταιρεία και ο κ. Απρίλε ζήτησαν από το ΓΔΕΕ με προσφυγή να ακυρώσει την απόφαση του EUIPO, αμφισβητώντας πως το λογότυπο είναι διακριτό, και προσθέτοντας πως η καταχώριση του συγκεκριμένου σήματος βασίζεται στη λεκτική περιγραφή του.

Το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Commerciale Italiana με το σκεπτικό κατ’ αρχήν πως οι αποφάσεις του EUIPO ήταν ξεκάθαρες και κατανοητές για τους ενάγοντες. Επίσης, όσον αφορά τη διακριτή φύση του λογότυπου, το ΓΔΕΕ αναφέρει πως ως διακριτό ορίζεται ένα εμπορικό σήμα, που σηματοδοτεί την προέλευση ενός προϊόντος από συγκεκριμένη επιχείρηση, ξεχωρίζοντας την από προϊόντα άλλων εταιριών.

Σύμφωνα με το ΓΔΕΕ, «το γεγονός πως το εμπορικό σήμα σχετίζεται με χαρακτήρα μυθοπλασίας, δηλαδή τον Batman, δεν καθιστά από μόνο του δυνατόν να ορίσει πως το εμπορικό σήμα μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη προέλευσης των εν λόγω προϊόντων».

Επίσης, προστίθεται, το τμήμα εφέσεων του EUIPO θεωρεί πως ο χαρακτήρας Batman πάντα σχετιζόταν με την DC Comics, και πως τα στοιχεία που κατέθεσε η Commerciale Italiana δεν αρκούν για να αποδείξουν πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε κατά τη χρονική περίοδο της καταχώρησης της αίτησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ