Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διάλογο για λειτουργία των κρατικών θεσμών ζητά για το Ιράκ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Διάλογο για λειτουργία των κρατικών θεσμών ζητά για το Ιράκ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

0
Διάλογο για λειτουργία των κρατικών θεσμών ζητά για το Ιράκ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Ανησυχία για την «παρεμπόδιση της δουλειάς κρίσιμων κρατικών θεσμών στο Ιράκ» ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην Βαγδάτη, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης με δήλωση της εκπροσώπου για εξωτερικές Υποθέσεις Ναμπίλα Μασράλι.

Η εκπρόσωπος αναφερόταν στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Ιράκ να αναστείλει τις εργασίες του ως αποτέλεσμα της καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του από υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ που ζητούν την διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές.

«Το Ιράκ χρειάζεται μια κυβέρνηση με συνταγματική εντολή να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει» τόνισε η κ. Μασράλι, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο αυτό και για την προώθηση της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα.

Όπως σημείωσε, ενώ το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης είναι αναγκαίο στην δημοκρατία «όλοι οι νόμοι και κρατικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργούν για να εξυπηρετούν τον λαό τον Ιρακινό λαό».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει πως οι δικαστικοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να επιτελούν τον ρόλο τους χωρίς εξωτερικές πιέσεις» πρόσθεσε.

Η ΕΕ καλωσορίζει τα πρόσφατα βήματα για αποκλιμάκωση της κατάστασης και προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του πολιτικού διαλόγου και εντός του πλαισίου του συντάγματος».

Πηγή:ΚΥΠΕ