X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΔιαβεβαιώσεις Ευαγγέλου για μείωση προβλημάτων του χαρτοφυλακίου της, ετοιμότητα Βουλευτών για συνεργασία

Διαβεβαιώσεις Ευαγγέλου για μείωση προβλημάτων του χαρτοφυλακίου της, ετοιμότητα Βουλευτών για συνεργασία

Την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, διαπιστώνει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία στην πρώτη συνάντησή της με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις σε θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο της, ωστόσο, διαβεβαίωσε τα μέλη προς η προσπάθεια είναι συνεχής για μείωση ή και εκμηδενισμό τους.

Κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η κ. Ευαγγέλου είπε έχει «πλήρη επίγνωση» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ομάδες πολιτών, για να σημειώσει πως το Υφυπουργείο της επεξεργάζεται μέτρα για στήριξη των πολιτών που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμή 1450, η οποία όπως εξήγησε θα προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες για επιδόματα, συντάξεις, ανεργιακό και άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται πρόταση για υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Νίκου Χριστοδουλίδη, για αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, ενώ ανακοίνωσε και τη σύσταση ομάδας  συμβουλευτικού χαρακτήρα στο Υφυπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις ομάδες των ατόμων με αναπηρίες, η οποία σε πρώτο στάδιο θα χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, «έτσι ώστε στη συνέχεια να τις προτεραιοποιήσουμε για να προχωρήσει η υλοποίησή τους».

Κατά τη συζήτηση κυριάρχησε το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων της εξέτασης των αιτήσεων πολιτών, ενώ τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν την πλήρη ετοιμότητά τους, για συνεργασία με την αρμόδια Υφυπουργό προς όφελος της κοινωνίας.

Επιπλέον, οι Βουλευτές κατέθεσαν απόψεις και συγκεκριμένες προτάσεις, για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του συστήματος.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 2 Μάϊου του 2023, με την κ. Ευαγγέλου να επανέρχεται ώστε να απαντήσει στα θέματα που τέθηκαν σήμερα επί τάπητος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υφυπουργός Πρόνοιας δήλωσε πως έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των ευαίσθητων θεμάτων», που έχει να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο της, ενώ σημείωσε πως «προκύπτει σαφώς η ανάγκη για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών».

«Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι είναι θέμα ημερών  η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1450, για την εξυπηρέτηση πολιτών, η οποία προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση σε θέματα που αφορούν τους πολίτες και ταυτόχρονα στην αποφόρτωση των δικών μας των λειτουργών έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και πιο άμεσα σε εξέταση αιτήσεων».

Επίσης, αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξης του 5% στις χαμηλές συντάξεις, η οποία όπως τόνισε «αποτελεί άμεσο στόχο».

Σύμφωνα με την Μαριλένα Ευαγγέλου «υπάρχει πολιτική βούληση και είναι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μου έχουν δοθεί οδηγίες στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας να επεξεργαστούν και να μελετήσουν το θέμα και θα είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερα όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και εφόσον κοστολογηθεί».

Κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς πιλοτικά σε 4 δήμους και 3 κοινότητες

—————–

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει το «πάρα πολύ σημαντικό» πρόγραμμα του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς, εξηγώντας ότι εφαρμόζεται αρχικά σε 4 Δήμους και 3 κοινότητες και το οποίο είναι σε πιλοτική βάση για έξι μήνες.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί στη συνέχεια και στόχος είναι η παγκύπρια κάλυψη.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα», είπε, «γιατί με τη συμβολή του τοπικού παράγοντα θα καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη πρόληψη και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση με την άμεση ενημέρωση και δράση από μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας».

Στο επίκεντρο τα άτομα με αναπηρία

Σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία, είπε πως είναι στο επίκεντρο και της δικής της προσοχής, αλλά και τους ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας  την ανάγκη να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα αυτής της πολύ ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

Αναφερόμενη στη σύσταση ομάδας συμβουλευτικού χαρακτήρα στο Υφυπουργείο, η οποία θα απαρτίζεται από άτομα με αναπηρία, η κ. Ευαγγέλου είπε πως βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής των προσώπων, που θα απαρτίζουν αυτή την ομάδα, η οποία θα λειτουργεί συμβουλευτικά, αλλά και ταυτόχρονα με όλες τις άλλες υπηρεσίες και του Υφυπουργείου αλλά και όλων των Οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος.

Είπε πως στόχος είναι να υπάρξει ενδυνάμωση των θεμάτων, που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο λειτουργικοί και να μπορέσουν πιο γρήγορα να εντοπίσουν τις πραγματικές ανάγκες και να προχωρήσουν πιο άμεσα στην προτεραιοποίηση, αλλά και στην υλοποίησή τους.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στις «σοβαρές καθυστερήσεις» στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των ενστάσεων για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Συμπλήρωσε πως έθεσαν το θέμα του τερματισμού επιδομάτων, χωρίς καμιά εκ των προτέρων προειδοποίηση των ληπτών επιδομάτων και το θέμα που αφορά στην αναπροσαρμογή του ύψους επιδομάτων σε μια περίοδο, που η ακρίβεια  καλπάζει και το ύψος των ενοικίων έχει εκτοξευτεί σε τεράστια ποσά.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης ποιότητας ζωής και φροντίδας στις στέγες ηλικιωμένων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως οι βουλευτές έθεσαν στην Υφυπουργό και τον εκσυγχρονισμό διάφορων νομοθεσιών, όπως το νόμο περί παίδων, περί υιοθεσιών και το νόμο για την αναδοχή.

Έκανε λόγο «απαρχαιωμένους νόμους», με διατάξεις που δεν συμβαδίζουν με το σήμερα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτείνη Τσιρίδου, ανέφερε πως το κόμμα της θέλει το Υφυπουργείο να συνεχίσει να παράγει δυνατή πολιτική ζήτησε, ενώ ζήτησε μια ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της τρίτης ηλικίας και χαιρέτισε την ίδρυση της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας «Κόκκινο Κουμπί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, είπε πως το κόμμα του βρίσκεται στο πλευρό της νέας Υφυπουργού, για να σημειώσει ότι έχουν προτείνει όπως υπάρξει μια εκ βαθέων αλλαγή όλων των διαδικασιών του ΕΕΕ, ούτως ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες και παράλληλα να γίνεται μια εκ πρώτης όψεως αξιολόγηση της αίτησης, αμέσως μετά την κατάθεσή της, ούτως ώστε να δίδεται ένα εφάπαξ ποσό κάθε μήνα μέχρι το αρμόδιο Τμήμα να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα, για το ύψος ή αν είναι δικαιούχος ένας πολίτης ή όχι.

«Δεν μπορεί μια αίτηση να κατατίθεται σήμερα και να εξετάζεται ύστερα από 6 μήνες», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως το κόμμα του έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και των επιδομάτων που δίδονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου.

«Θεωρούμε», είπε, «ότι γίνεται μεγάλη κατάχρηση του συστήματος. Είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια τα οποία σπαταλούνται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δει πως θα σταματήσει αυτή τη  μεγάλη κοροϊδία έναντι του κυπριακού λαού».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, έθεσε θέμα για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών έξοδών των ασθενών και των συνόδων τους, που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε έχει ζητήσει από τη νέα Υφυπουργό τη δημιουργία ενός θεσμοθετημένου σχεδίου, για στήριξη αυτών των οικογενειών, οι οποίες διαμένουν για μήνες -μπορεί και χρόνια μερικές φορές- στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και δυστυχώς μέχρι σήμερα  πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε, έτσι ώστε να τους στηρίξει.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του ζήτησε εξυπηρέτηση του πολίτη πιο απρόσκοπτα και γρήγορα και ολιστική διαφοροποίηση του ύψους των διαφόρων επιδομάτων, πάντα στα δοσμένα δημοσιονομικά πλαίσια.

«Πολλά επιδόματα που δίνονται η τελευταία φορά που διαφοροποιήθηκαν ήταν πριν 10 χρόνια», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share