Δικηγορικά γραφεία άσκησαν πλημμελή έλεγχο σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ερωτηθείς για την έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνέχεια δημόσιων δηλώσεών του και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι έχουν διερευνηθεί 20-25 μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία χειρίστηκαν υποθέσεις πολιτογραφήσεων και τα οποία αναφέρονται στην έκθεση Καλογήρου, στην πρώτη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην έκθεση Νικολάτου και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Πρόσθεσε δε ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούν τη μη τήρηση των διατάξεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πτυχές στη διερεύνηση των υποθέσεων. Η μία, είπε, είναι ότι τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με επενδυτικά προγράμματα θα πρέπει να γνωρίζουν τον πελάτη τους και αυτό συνεπάγεται έρευνα για διαπίστωση τού ποιος είναι ο πελάτης, του ιστορικού του και τού αν είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, αν έχει οποιεσδήποτε καταδίκες, αν καταζητείται στη χώρα του ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η άλλη πτυχή, σημείωσε, είναι ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα προέλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε δικηγόρος που ασχολείται με αυτά τα θέματα να φτιάχνει ένα οικονομικό προφίλ του πελάτη, να γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματά του και αν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει τα λεφτά τα οποία παρουσιάζει για σκοπούς επένδυσης», επεσήμανε. «Στις πλείστες των περιπτώσεων που εξετάσαμε, δυστυχώς έγινε πλημμελής έλεγχος σε αυτές τις δύο πτυχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και καταδίκες και επιβολή προστίμων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι κάποια εξ αυτών έχουν καταβληθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν, προσθέτοντας ότι για όσα δεν έχουν καταβληθεί θα πάρει απόφαση το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την προσεχή Δευτέρα. «Το Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής των γραφείων αυτών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δεδομένου ότι η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, τον νόμο που αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τους κανονισμούς δεοντολογίας δυνατόν να συνιστά παράβαση των κανονισμών δεοντολογίας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις υπόλοιπες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι οι έρευνες των διοικητικών αρχών έχουν συμπληρωθεί πλέον, ενώ οι εποπτικές μονάδες των ενδιαφερομένων έχουν προχωρήσει με τους εποπτικούς ελέγχους. «Βρισκόμαστε στο ‘’διά ταύτα’’ αυτή τη στιγμή. Αν προκύψουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα, θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία να επιληφθεί αυτών. Άρα ο λόγος ανήκει πλέον στη Νομική Υπηρεσία για τα ποινικά αδικήματα και στις εποπτικές αρχές για την εκδίκαση των υποθέσεων και ενδεχομένως την επιβολή προστίμων», εξήγησε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ένοχοι θα βρεθούν ενώπιον των αρμοδίων σωμάτων και θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα, όπου υπήρξε παράβαση».

Πηγή:ΚΥΠΕ