Home Featured Διεθνή αντίδραση και για παραβίαση διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ζητά η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων

Διεθνή αντίδραση και για παραβίαση διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ζητά η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων

0
Διεθνή αντίδραση και για παραβίαση διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ζητά η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και θα πρέπει τάχιστα να τερματιστεί, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (ΕΚΔ), καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της Κύπρου.

Καλεί «την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως αλλά και τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες χώρες που ορθά αντέδρασαν και με συγκεκριμένο τρόπο για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία, να πράξουν το ίδιο και στην περίπτωση της Κύπρου, κι όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σημειώνει ότι το όποιο πρόβλημα υπήρχε θα έπρεπε να επιλυθεί μέσω διπλωματίας και με ειρηνικό τρόπο, όπως προβλέπουν οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών και όχι δια της βίας, η οποία πολλά κακά επιφέρει σε διάφορους τομείς και στους εμπλεκόμενους και στη διεθνή κοινότητα.

Η ΕΚΔ αναφέρει ότι η Κύπρος έχει πικρά πείρα από το τί έγινε κατά παρόμοιο τρόπο από την Τουρκία το 1974 και που μέχρι σήμερα βιώνει τα δεινά που η εισβολή και κατοχή εδαφών της έχει επιφέρει ξεριζωμό του γηγενούς πληθυσμού, παράνομο εποικισμό, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχείς παραβιάσεις σε ξηρά και θάλασσα, απειλές και εκβιασμούς, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα.

«Εδώ είναι που εμείς ως Κατεχόμενοι Δήμοι εκφράζουμε και τη θλίψη αλλά και τη διαμαρτυρία μας προς τη διεθνή Κοινότητα που στην προκείμενη περίπτωση της Ουκρανίας έχει ορθά αντιδράσει έντονα και συντονισμένα, επιβάλλοντας κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες που έλαβαν χώρα, όμως στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο κατά της Τουρκίας», προστίθεται.

Αντίθετα, σημειώνεται, οι διάφορες παρανομίες της γίνονται ουσιαστικά ανεκτές και γι’ αυτό συνεχίζονται, αποφεύγεται η επιβολή σοβαρών κυρώσεων και αντίθετα μας ωθούν σε υιοθέτηση δήθεν “Μ.Ο.Ε.”, ωσάν και το πρόβλημά μας να μην είναι τέτοιο κυρίως εισβολής και κατοχής, αλλά έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ