Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διευκρινήσεις από ΥΠΕΣ για επιχορήγηση έργων στήριξης σε ιδιωτικά τεμάχια, αναμένει ο Δήμος Αγλαντζιάς

Διευκρινήσεις από ΥΠΕΣ για επιχορήγηση έργων στήριξης σε ιδιωτικά τεμάχια, αναμένει ο Δήμος Αγλαντζιάς

0
Διευκρινήσεις από ΥΠΕΣ για επιχορήγηση έργων στήριξης σε ιδιωτικά τεμάχια, αναμένει ο Δήμος Αγλαντζιάς

Ο Δήμος Αγλαντζιάς ευνοεί το ενδεχόμενο έργων και σε ιδιωτικά τεμάχια για αποφυγή μελλοντικής πτώσης βράχων, ωστόσο αδυνατεί να το πράξει με ίδιους πόρους και αναμένει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά πόσο το κονδύλι που έχει εγκριθεί για τα κυβερνητικά τεμάχια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα ιδιωτικά, αναφέρει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες.

«Έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα εδώ και χρόνια», αναφέρεται και προστίθεται ότι ο Δήμος «εξασφάλισε χορηγία από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση μελέτης με στόχο τη στήριξη των βράχων σε δύο περιοχές της Αγλαντζιάς, στις παρυφές του οροπεδίου στο Πλατύ (από το Σκάλι μέχρι την οδό Αντρέα Κάλβου) και του υψώματος Περνέρα. Πρόκειται για περιοχές που παρουσιάζουν αστάθεια βράχων λόγω των γεωλογικών τους χαρακτηριστικών, αλλά και της έντονης αστικής ανάπτυξης της περιοχής. Στις περιοχές αυτές έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις επεμβάσεις στη φυσική κλίση των πρανών, κάτι που επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση».

Στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ότι το κράτος έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να επιχορηγήσει τα έργα στήριξης στις επηρεαζόμενες περιοχές με κονδύλι που υπερβαίνει το €1 εκατ. Αυτό ωστόσο αφορά μόνο τη διεξαγωγή έργων σε κρατικά τεμάχια, στα οποία οι σχετικές εργασίες στήριξης ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 και στην πρώτη περιοχή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο Δήμος απευθύνθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας διευκρινίσεις κατά πόσο πλέον το κράτος θα επιχορηγήσει εργασίες και στα ιδιωτικά τεμάχια, κάτι που, όπως αναφέρεται και στο Δελτίο, ο Δήμος ευνοεί, αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει με δικούς του πόρους.

Παραμένει η εκκρεμότητα σε μικρό αριθμό ιδιωτικών τεμαχίων για τα οποία το κράτος έκρινε ότι είναι ευθύνη των ιδιοκτητών τους για να προχωρήσουν σε έργα στήριξης. Όπως σημειώνεται, το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρία του ημερομηνίας 20/10/2021, στην οποία αποφάσισε «όπως προχωρήσει στις αρχές του 2022 σε καταγραφή όλων των περιπτώσεων αναλόγως επικινδυνότητας, αξιολογώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αδειοδότηση της ανάπτυξης και τυχόν επεμβάσεις ή εργασίες που έγιναν μετά την αδειοδότηση. Ακολούθως, ο Δήμος προτίθεται να καλέσει τους κατά νόμον υπεύθυνους να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου στην περιοχή της Αγίας Μαύρης στην Αγλαντζιά. Οπως είχε γράψει το ΚΥΠΕ, μεγάλος όγκος χώματος και βράχων έπεσαν εντός κατοικημένης οικίας, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητο και σε διπλανή, υπό ανέγερση, οικία.

Αναφορικά με την πρόσφατη πτώση βράχων και “σχόλια που ρίχνουν την ευθύνη για αυτή σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή, η οποία αδειοδοτήθηκε από τον Δήμο το 2019”, ο Δήμος αναφέρει ότι για την οικία υποβλήθηκε γεωτεχνική μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό πριν την έκδοση της άδειας οικοδομής.

Τέλος, ο Δήμος Αγλαντζιάς υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές κατολισθήσεις στον Δήμο. Μάλιστα, την τελευταία τριετία, τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου «το Σκαλί» παραμένει κλειστό λόγω επικινδυνότητας.

Πηγή:ΚΥΠΕ