X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΔιπλωματικές επαφές Ισραήλ-Κατάρ με πολιτικές προεκτάσεις, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Διπλωματικές επαφές Ισραήλ-Κατάρ με πολιτικές προεκτάσεις, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές πραγματοποιούνται μεταξύ του Ισραήλ και του Κατάρ ενόψει της έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε δύο μήνες από τώρα, επιβεβαιώνουν πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων η κρατική τηλεόραση της χώρας, την Τετάρτη 7/9.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ντόχα εξετάζεται ο τρόπος που θα παρασχεθούν προξενικές υπηρεσίες σε Ισραηλινούς πολίτες που θα μεταβούν στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παράλληλα, οι καταρινές αρχές έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να διευκολυνθούν πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής και Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης να μεταβούν στο Κατάρ όσο θα διαρκεί το πρωτάθλημα. Στο πλαίσιο των συνεννοήσεων Ισραήλ-Κατάρ, αξιωματούχοι του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών μετέβησαν πρόσφατα στο Κατάρ για αυτό το σκοπό. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ετέθη το ζήτημα ανοίγματος Γραφείου Συμφερόντων του Ισραήλ στην Ντόχα. Ωστόσο, ως προς αυτό το θέμα, το Κατάρ φέρεται να εκφράζει επιφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με την ίδια διπλωματική πηγή στο Ισραήλ.

Πάντως, έχει επιλυθεί το ζήτημα της μετάβασης Ισραηλινών δημοσιογράφων στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και συμφωνήθηκε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ειδικής θεώρησης από τις καταρινές αρχές. Απομένει να καθορισθεί η ακριβής διαδικασία, και κυρίως ο τόπος έκδοσης της ειδικής δημοσιογραφικής θεώρησης εισόδου (βίζας), η οποία σε κάθε περίπτωση θα ισχύει αποκλειστικά για την περίοδο των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Τον Ιούνιο, κατόπιν ενεργειών της FIFA, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε Ισραηλινούς πολίτες να εισέλθουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη έκδοσης βίζας, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ και το Ισραήλ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Η δέσμευση του Κατάρ προέκυψε από την υποχρέωση που ανέλαβε έναντι της FIFA να επιτραπεί σε πολίτη κάθε κράτους-μέλους της η παρακολούθηση του πρωταθλήματος που διοργανώνεται από τη διεθνή οργάνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share