Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης για έφηβους μετανάστες σε τρεις κοινότητες της Λεμεσού λειτουργεί ο ΔΟΜ

Δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης για έφηβους μετανάστες σε τρεις κοινότητες της Λεμεσού λειτουργεί ο ΔΟΜ

0
Δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης για έφηβους μετανάστες σε τρεις κοινότητες της Λεμεσού λειτουργεί ο ΔΟΜ

Δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης για ασυνόδευτους έφηβους μετανάστες, λειτουργεί σε τρεις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο τετραετούς προγράμματος που εφαρμόζει, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου, Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά, μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Γραφείου με την Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου της Επιτροπής, βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, και των μελών της, βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η κ. Κουδουνά είπε πως στόχος αυτών των δομών είναι να στηριχθούν οι έφηβοι μετανάστες κατά τη μετάβασή τους προς την ενηλικίωση. Σημείωσε πως έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι στιγμής 57 άτομα, από τα οποία τα 16 ήταν κορίτσια και τα υπόλοιπα αγόρια, και πως στόχος είναι κατά τη διάρκεια της τετραετίας εφαρμογής του προγράμματος να εξυπηρετηθούν 300 έφηβοι μετανάστες.

“Στηρίζουμε άτομα 16 ετών και άνω. Δικαιούνται να παραμείνουν στο πρόγραμμα μέχρι και τα 21 έτη τους. Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα έχουν βοηθηθεί να εξέλθουν από τις δομές μέχρι τα 18 τους. Για όλα όμως τα παιδιά, που είναι αιτητές ασύλου όταν έρχονται στο πρόγραμμά μας, νόμιμος κηδεμόνας εξακολουθεί να είναι το κράτος”, εξήγησε η κ. Κουδουνά.

Είπε πως η οικονομική στήριξη για εφαρμογή του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2020 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, προέρχεται πλήρως από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και ανέρχεται για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος σε 3 και κάτι εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη στις χώρες προέλευσής των ατόμων που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα, η κ. Κουδουνά σημείωσε πως αυτά προέρχονται από χώρες όπως Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Κόνγκο και Συρία και στην πλειοψηφία τους διοχετεύονται στις δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης από το κέντρο υποδοχής “Πουρνάρα”. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που αφορούν παραπομπές που γίνονται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τα άτομα αυτά έρχονται από άλλες δομές, ανέφερε η κ. Κουδουνά.

Σημείωσε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν δομές ημιανεξάρτητης διαβίωσης παγκύπρια και υπογράμμισε πως θα ήταν καλό να εξεταστεί η νομοθέτηση της ημιανεξάρτητης διαβίωσης.

“Αυτά τα παιδιά τα βοηθούμε να εξέλθουν από τα κέντρα υποδοχής όπως το Πουρνάρα όπου βρίσκονται μαζί με ενήλικες και πάνε στην ημιανεξάρτητη διαβίωση. Τους παρέχεται στέγαση, οικονομικό βοήθημα 186 ευρώ το μήνα για φαγητό, ρούχα και μικροέξοδα αλλά κυρίως τους παρέχεται μια αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “έχουμε μίαν ομάδα από ειδικούς, ψυχολόγους, νομικούς συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι τους παρέχουν κατά τη διάρκεια της μέρας στήριξη και συμβουλές σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους, και σε σχέση με το τι αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Κάνουμε συμβουλευτικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ενώ στην αρχή λαμβάνομαι το κοινωνικό τους ιστορικό, και περνούν και από συμβουλευτική συνεδρία και με ψυχολόγο”, ανέφερε.

Προσπαθούμε να τους δώσουμε έναν εξατομικευμένο πλάνο ένταξής τους στην κοινωνία, σημείωσε, επισημαίνοντας ακόμη πως στα άτομα αυτά δίνονται συμβουλές και εκπαιδεύονται στο πως να διαχειρίζονται τα χρήματά τους,

Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ενηλικιωθούν θα έχουν δεξιότητες, όπως για προσωπική υγιεινή, για να μαγειρεύουν, θα γνωρίζουν ελληνικά, και έτσι θα μπορέσουν να βρουν και μια εργασία όταν ενηλικιωθούν, σημείωσε.

Ανέφερε πως “πολύ βασικό για μας είναι να υπάρχει αλληλεπίδραση μαζί με τις κοινότητες, αυτά τα παιδιά να συνεισφέρουν στην κοινότητα και η κοινότητα να είναι σε θέση να προσφέρει πίσω σε αυτά”. Πρόσθεσε πως είχαν περιπτώσεις όπου οι κοινότητες “τους υποδέχθηκαν με ανοικτές αγκάλες”, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αντιμετώπισαν προκλήσεις.

Είπε ακόμη πως “η πρόκληση για εμάς είναι να τους βρούμε δουλειά στα άτομα πριν να φύγουν” από τις δομές. Μέχρι τώρα είχαμε παιδιά που βγήκαν από τη δομή και βρήκαν δουλειά σε αλλαντοποιία κ.λπ., πρόσθεσε.

Ανέφερε πως οι μισθοί που λαμβάνουν στις δουλειές που βρίσκουν αφού φύγουν από τις δομές αυτές είναι 700-800 τον μήνα. “Τη στέγη την καλύπτουν με τα λεφτά που παίρνουν, αφού φύγουν από τις δομές. Τους βοηθούμε να βρουν στέγαση σε περιοχές παγκύπρια εκτός των πόλεων, όπου είναι χαμηλότερα τα ενοίκια”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της γλώσσας είπε πως υπάρχουν οι πολιτιστικοί διαμεσολαβητές που κάνουν τις μεταφράσεις στις δομές κατά τις συμβουλευτικές συνεδρίες με τους ειδικούς, ενώ σημείωσε πως η πρόσβαση των παιδιών αυτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια πρόκληση.

Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν επίσης ειδικό πρόγραμμα στα σχολεία και, όπως αναφέρθηκε, έχουν 19 περιόδους τη βδομάδα για την εκμάθηση ελληνικών στο σχολείο.

Για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η κ. Κουδουνά είπε που οι έφηβοι αυτοί δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, αλλά έχουν κάρτες νοσηλείας και δικαιούνται περίθαλψης στα νοσοκομεία.

Ανέφερε ακόμη πως ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων που φθάνουν στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Πριν 2-3 χρόνια ήταν 300 τον χρόνο κατά μέσο όρο, τώρα είμαστε στους 500 τον χρόνο, ανέφερε.

Σημείωσε πως “σκοπός μας είναι να στηρίζουμε τους μετανάστες και τις Κυβερνήσεις στη διαχείριση της μετανάστευσης. Δημιουργούμε λειτουργικά προγράμματα με τα οποία στηρίζουμε την Κυβέρνηση για να υλοποιήσει κάποιες δράσεις”, σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως το θέμα αυτό ενεγράφη προς συζήτηση στην Επιτροπή χθες και πως η ίδια επικοινώνησε σήμερα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, «η οποία επίσης θέλει να ενώσει δυνάμεις μαζί μας, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Είπε πως θα προγραμματιστεί άμεσα για συζήτηση το θέμα αυτό στην Επιτροπή “για να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε πολιτικές, πως θα θεσμοθετήσουμε πολιτικές για να βοηθήσουμε το έργο” που επιτελεί το Γραφείο του ΔΟΜ στην Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη πως θα μπορούσαν ως Επιτροπή να επισκεφθούν αυτές τις δομές που λειτουργούν στη Λεμεσό.

Πηγή:ΚΥΠΕ